Petre Daea: De luni vom acorda subvenţiile în avans către 790.000 de fermieri români

0
Publicat:

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, a anunţat că, începând de luni, se vor vira 1,3 miliarde euro pentru 790.000 de fermieri, ceea ce reprezintă avansul din subvenţiile acordate în sectorul vegetal şi în zootehnie.

Se acorda subvenţiile în avans, atât pentru producţia vegetală cât şi pentru zootehnie, Foto: Gov.ro
Se acorda subvenţiile în avans, atât pentru producţia vegetală cât şi pentru zootehnie, Foto: Gov.ro

,,Începând de luni vom acorda subvenţiile în avans, atât pentru producţia vegetală cât şi pentru zootehnie. Suntem pregătiţi pentru virarea a 1,3 miliarde euro către cei 790.000 fermieri români", a scris, miercuri, ministrul Petre Daea, pe pagina sa de Facebook.

Acesta s-a aflat pe şantier la sistemul de irigaţii Giurgiu - Răsmireşti, la punctul de lucru de la SPA Pietrişu, împreună cu directorul general al ANIF, Cornel Popa, pentru a urmări stadiul lucrărilor de investiţii privind impermeabilizarea canalelor, reabilitarea staţiei de pompare şi lucrările de decolmatare de la Dunăre.

,,Am urmărit ritmul de execuţie având în vedere condiţiile prielnice pentru efectuarea lucrărilor ce ne dau posibilitatea să le realizăm la timp şi chiar în avans. Din discuţiile de la faţa locului am fost încredinţaţi de constructor că aceste lucrări vor fi finalizate cu un an mai devreme, asigurându-l la rândul nostru, că îi punem la dispoziţie sumele necesare prevăzute în contract. Urmărim în fiecare zi ritmul în care se desfăşoară lucrările de reabilitare a sistemului de irigaţii din cele 26 şantiere de lucru", a subliniat oficialul MADR.

Ministrul a menţionat că ploile căzute în ultima perioadă creează condiţii pentru lucrarea solului.

,,Timpul ne ajută să executăm atât lucrările de investiţii, cât şi cele din câmp, privind însămânţarea culturilor din aceasta toamnă", a mai scris ministrul pe pagina sa de socializare.

Avans de 70% pentru plățile directe din sectorul vegetal

Miercurea trecută, Guvernul a aprobat acordarea în avans a plăţilor în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal, începând cu data de 16 octombrie 2022, într-un procent de maximum 70%, informa Ministerul Agriculturii.

,,Guvernul a aprobat în ședința Guvernului din data de 5 octombrie 2022 o Hotărâre privind stabilirea pentru anul 2022 a cuantumului per hectar al plăţii unice pe suprafaţă, al plăţii redistributive şi a intervalelor de suprafaţă pentru care se acordă aceasta, al plăţii pentru practici agricole benefice pentru climă şi mediu și al plăţii pentru tinerii fermieri.”, arată reprezentanţii MADR.

Potrivit acestora, actul normativ aprobă acordarea în avans a plăților în cadrul schemelor de plăţi directe din sectorul vegetal, începând cu data de 16 octombrie 2022, într-un procent de maximum 70%.

Astfel, 800.000 de fermieri români vor putea beneficia de aceste forme de sprijin, menţiona sursa citată.

,,Am avut în vedere, încă de la preluarea mandatului de ministru, să solicit Comisiei Europene acordarea avansului din subvențiile la hectar într-un procent mai mare de 50%. Fermierii s-au confruntat cu un an agricol atipic, motiv pentru care am facut toate demersurile necesare, astfel încât să venim în sprijinul lor. Oficialii europeni au decis că statele membre pot plăti avansuri de până la 70 % în cazul plăților directe pentru anul de cerere 2022”, a afirmat, în urmă cu o săptămână, ministrul Petre Daea.

Conform MADR, cuantumurile pentru plățile directe în sectorul vegetal sunt:

- schema de plată unică pe suprafaţă (96,2796 euro/ha),

- plata redistributivă pentru intervalele între 1 ha și 5 ha, inclusiv (5 euro/ha) și peste 5 ha şi până la 30 ha, inclusiv (48,7184 euro/ha),

- plata pentru înverzire (58,5308 euro/ha) și,

- plata pentru tinerii fermieri (48,1398 euro/ha).

Sumele necesare pentru aplicarea plăților directe în sectorul vegetal, ca forme de sprijin financiar aferente Fondului European de Garantare Agricolă, se asigură din prevederile bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite