Consiliul Fiscal, despre rectificarea bugetară: Deficitul ar putea ajunge la 3,7%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Fiscal a analizat rectificarea bugetară propusă de Guvern şi susţine că există riscuri semnificative de depăşire a ţintei de deficit pe care şi-a asumat-o Executivul, şi chiar a nivelului de referinţă de 3% din PIB, deoarece veniturile sub supraestimate cu până la 6,8 miliarde lei, iar cheltuielile sunt subestimate cu 4,5 miliarde lei.

Potrivit instituţiei, încă din construcţia iniţială, bugetul general consolidat prevedea o abatere de amploare de la regula privind soldul structural şi mai mult, exista riscul depăşirii chiar şi a pragului de 3% din PIB – dată fiind şi apropierea ţintei iniţiale de acest plafon.

Analizând rectificarea bugetară, Consiliul Fiscal a observat că măsurile de creştere a eficienţei colectări şi amnistia fiscală sunt introduse de Guvern la impact bugetar pozitiv, dar apreciază că eventualul impact nu poate fi luat în considerare ex ante în proiecţia veniturilor bugetare având în vedere principiul prudenţei, statuat de legea responsabilităţii fiscal-bugetare.

Mai mult, Consiliul Fiscal are rezerve însemnate faţă de nivelul propus al veniturilor bugetare – mai ales în cazul celor din TVA şi contribuţii de asigurări sociale – identificând un minus de venituri cumulat situat între 5,8-6,8 miliarde lei.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, Consiliul Fiscal are rezerve faţă de nivelurile propuse pentru cheltuielile de asistenţă socială şi cele cu achiziţiile de bunuri şi servicii, identificând o sub-bugetare a acestora cu 3,5-4,5 miliarde lei. O absorbţie mai redusă a fondurilor europene, nedezirabilă din perspectiva dezvoltării economice, ar putea diminua deficitul bugetar cu 2,5- 3,5 miliarde lei.

Consiliul Fiscal apreciază, astfel, că „există riscuri semnificative de depăşire a ţintei de deficit asumate şi chiar a nivelului de referinţă de 3% din PIB pentru deficitul bugetar”.

„În absenţa adoptării unor măsuri compensatorii suplimentare credibile, intervalul probabil în care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 este cuprins între 3,4% - 3,7% din PIB”, avertizează instituţia.

Potrivit Consiliului Fiscal, politica fiscal-bugetară comportă riscuri importante generate pe plan intern de încordarea severă a construcţiei bugetare. Aceasta este determinată de nivelul foarte scăzut al veniturilor fiscale şi de gradul înalt de rigiditate al cheltuielilor, de angajamente excesiv de ambiţioase în raport cu resursele disponibile. Intervine şi contextul extern, ilustrat de încetinirea activităţii economice precum şi efectele războiului comercial/valutar între state mari. Sunt de remarcat în acest context deficitele gemene relativ ridicate şi singulare în regiune care particularizează economia românească.

Consiliul Fiscal apreciază că sunt necesare măsuri serioase de consolidare bugetară, considerând atât nivelul actual al deficitului cât şi perspectiva pe termen mediu, prin creşterea veniturilor şi/sau raţionalizarea şi eficientizarea cheltuielilor. O majorare substanţială a veniturilor bugetare pare o condiţie sine-qua-non (fără de care nu se poate, n.r.) în acest proces de consolidare.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite