Fost ministru al Finanţelor: Guvernul rectifică bugetul din pix în scop electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul rectifică bugetul punând taxe noi pentru a creşte veniturile şi adăugând „din pix” venituri care vor fi obţinute dintr-o serie de măsuri asumate de ANAF, dar aceasta este doar o „inginerie  matematică”, este de părere fostul ministru al Finanţelor Ioana Petrescu.

La prima vedere, pare că în rectificarea bugetară curge lapte şi miere pentru multe instituţii. Se cheltuie mai mult cu 3,9 miliarde de lei decât era prevăzut în bugetul iniţial. Acest lucru se întâmplă în condiţiile în care deficitul după 6 luni este cu aproape 5 miliarde mai mare decât era în aceeaşi perioadă a anului trecut. Cum a reuşit Teodorovici această alchimie bugetară? Iată că în buget apar 2,2 miliarde de lei în plus la venituri. De unde? Din taxe noi, precum 161 milioane prin creşterea accizei la ţigări şi 320 milioane de lei dintr-o acciză pe băuturile răcoritoare cu conţinut de zahăr. La acestea se mai adaugă din pix şi 1,6 miliarde de lei, ca urmare a unor măsuri asumate de ANAF, printre care şi o colectare mai bună a impozitului pe profit de la bănci. Dacă luam în calcul faptul că deficitul ajunsese deja la 1,94% la finalul lunii iunie şi întotdeauna creşte mult mai repede în a doua parte a anului, doar o minune îl poate face să ajungă la doar 2,76% la sfârşitul anului 2019, aşa cum e prognozat cu ocazia rectificării. Şi dacă nu e minune, e doar o inginerie matematică prin care Finanţele ne mai păcălesc încă o dată azi, aşa cum au făcut-o şi cu bugetul iniţial, construit pe baze total nerealiste”, scrie Ioana Petrescu, pe blogul personal.

Potrivit fostului ministru, Guvernul nu se preocupă de ziua de mâine. „Creşterea economică viitoare depinde de investiţii, de competenţa forţei de muncă şi de nivelul tehnologiei. Fix de acestea, guvernul nu se ocupă. Mai exact, cheltuielile de capital (investiţiile) scad cu 32 de milioane. Vor scădea şi investiţiile din fonduri europene. Sumele primite de la UE în contul plaţilor efectuate si prefinanţările scad cu 1,1 miliarde de lei. În acelaşi timp, cheltuielile cu finanţarea din fonduri externe nerambursabile postaderare se diminuează cu 170 milioane de lei, iar cheltuielile cu finanţare din fonduri externe nerambursabile postaderare 2014-2020 se diminuează si ele cu 1,8 miliarde de lei. Se taie şi de la Ministerul Transporturilor 128 milioane de lei, mai exact 70 de milioane din proiecte cu finanţare din fonduri externe nerambursabile şi 50 de milioane din proiecte de investiţii din fonduri nerambursabile. Logica guvernanţilor este simplă: trei rânduri de alegeri sunt în următoarele 18 luni, iar probabilitatea ca în această perioadă să inaugureze vreun metru de autostradă este mică, aşa că au închis taraba cu totul”, mai susţine Petrescu.

Ea mai spune că Executivul nu este prea preocupat nici de investiţiile în capital uman. „La Ministerul Educaţiei au fost alocaţi la început de an 30 de miliarde de lei, adică doar 3% din PIB. Acum, la rectificare se scad 1 miliard de lei. Se taie inclusiv din programul „Merg la şcoală” 440 milioane, pe motiv că nu a fost încă aprobată legislaţia. Oare dacă se poate da o ordonanţă înainte de rectificare pentru a introduce noi accize, nu se poate da şi hotărârea de guvern necesară pentru a introduce programul „Merg la şcoală”? Este foarte grav că se taie fonduri de la educaţie, pentru că avem nevoie de investiţii în capitalul uman, unde stăm foarte prost. Conform studiului Băncii Mondiale publicat în toamna anului 2018, suntem pe locul 67 în lume şi pe ultimul loc în UE la indexul capitalului uman. Aceste studii ne arata cât de productivi vor fi copiii care se nasc azi, atunci când vor împlini 18 ani. Că tot era preocupat Teodorovici că ne pleacă tinerii talentaţi. Nu-i nimic, nu se va mai întâmpla în viitor. A rezolvat problema, în lipsa unei pregătiri adaptate la cerinţele pieţei, tinerii nu vor mai putea pleca nicăieri”, scrie Petrescu.

Nici la investiţiile în cercetare nu stăm mai bine, mai susţine fostul ministru. „După ce se alocaseră iniţial doar 1,7 miliarde de lei în bugetul Ministerului Cercetării, adică o glumă, acum se iau 369 milioane de lei din aceasta sumă mizeră. Ca să fie clar, alocarea la început de an era de 0,17% din PIB, adică mai mică decât alocarea de 0,23% din 2009, din timpul crizei. Cercetarea este esenţială pentru creşterea nivelului de inovare. Si nu pare să ne pese că suntem pe ultimul loc la inovare în UE, conform Global Innovation Index. Fără inovare, nu poţi să atingi un nivel al tehnologiei care să îţi permită să creşti PIB-ul pe termen mediu şi lung. Guvernul nu este preocupat de măsuri cu impact pe termen mediu sau lung, ci doar de măsuri pe termen scurt pentru că alegerile sunt, practic, mâine”, potrivit fostului ministru.

„Deci, nu veţi fi surprinşi că sunt bani berechet pentru cheltuieli electorale. Mai exact, în fondul de rezervă se mai pun 566 milioane de lei pentru a fi folosiţi unde e nevoie în timpul campaniei. Acum că se apropie alegerile prezidenţiale, locale şi parlamentare, guvernul îşi aduce aminte de primarii pe care i-a lăsat fără bani în 2018 prin reducerea impozitului pe venit şi la începutul lui 2019, prin trecerea unor cheltuieli cu asistenţă socială în sarcina autorităţilor locale. După ce guvernul le-a luat finanţarea si i-a adus pe primari la mâna sa, acum le asigură 1,5 miliarde de lei prin PNDL. Aşa, ca să fie mulţumiţi înainte de alegeri şi să nu cumva să uite cine le-a dat banii. Se dau bani şi la primăriile care s-au autodeclarat în faliment. Gabriela Firea mai primeşte 710 milioane de lei ca să îi gestioneze la fel de bine ca şi pe restul, de 6,7 miliarde de lei din bugetul primăriei. Zic americanii: „Life is short. Eat dessert first!”, adică „Viată e scurtă. Mănâncă întâi desertul!”. Cam asta face şi guvernul. Actualii decidenţii se gândesc că nu prea au prea mult de stat la guvernare şi dau acum o „petrecere “pe banii noştri!”, conchide Ioana Petrescu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite