Coaliţia pentru Dezvoltarea României critică rectificarea bugetară: Scad alocări pentru domenii cheie pentru economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Coaliţia pentru Dezvoltarea României critică rectificarea bugetară, deoarece scad alocări bugetare pentru domenii cheie pentru economie, unde România înregistrează decalaje majore faţă de media UE, şi solicită Guvernului să nu mai introducă noi taxe şi impozite fără consultare.

Asociaţiile de afaceri reunite în cadrul Coaliţiei pentru Dezvoltarea României (CDR) reclamă, într-un comunicat de presă, lipsa de consultări şi de transparenţă cu privire la măsurile fiscal-bugetare anunţate de Ministerul Finanţelor Publice în contextul proiectului de rectificare bugetară.

„La niciun an de la unda de şoc creată în economie de OUG 114/2018, Guvernul recurge din nou la abaterea de la principiile şi prevederile privind transparenţa în procesul decizional, prin adoptarea măsurilor fiscal – bugetare fără derularea în prealabil a studiilor de impact şi a consultărilor cu toate părţile implicate, o abordare dovedită lipsită de sustenabilitate şi ineficientă”, arată documentul transmis de CDR.

Coaliţia reiterează faptul că introducerea de noi taxe sau creşterea impozitelor nu poate compensa decalajele perpetuate de lipsa de modernizare şi digitalizare a administraţiei fiscale, de lipsa măsurilor de creştere a gradului de colectare şi conformare voluntară.

„În condiţiile în care mediul de afaceri a avertizat în repetate rânduri cu privire la lipsa de sustenabilitate a exuberanţelor bugetare, situaţia critică actuală era previzibilă şi putea fi anticipată printr-o alocare iniţială realistă, prin intervenţii mai timpurii de control a cheltuielilor bugetare şi prin implementarea planului de investiţii publice care ar fi generat valoare în economie.

Dincolo de a crea contextul pentru ajustări de taxe şi impozite, rectificările bugetare depreciază nivelul de competitivitate a economiei româneşti şi încrederea investitorilor privaţi care nu pot avea predictibilitate asupra planificării bugetare nici măcar pentru un orizont de un an, în condiţiile în care orice investiţie are la bază o construcţie bugetară multianuală”, avertizează CDR.

De asemenea, potrivit Coaliţiei, scăderile alocărilor bugetare pentru domenii cheie pentru economie unde România înregistrează decalaje majore faţă de media UE, precum transporturi, educaţie, agricultură - domenii care necesită investiţii publice însemnate, denotă o lipsă de corelare între direcţiile strategice de dezvoltare şi planificarea bugetară precum şi lipsa capacităţii de implementare a unor proiecte complexe de investiţii.

CDR solicită angajarea Guvernului României într-un dialog public-privat real şi transparent „care să confere un cadru adecvat şi constructiv pentru dezbaterea şi evaluarea impactului măsurilor economice pentru sectorul privat, pentru mediul investiţional şi pentru societate în ansamblu”.

Cu privire la politica fiscală în mod specific, CDR face apel la „respectarea de către Guvernul României a promisiunilor repetate din ultimii ani de a nu introduce noi taxe şi impozite fără consultare şi fără a lăsa companiilor răgazul să se adapteze la un nou cadru fiscal”.

„Facem apel respectarea principiului predictibilităţii fiscale conform căruia orice schimbare fundamentală a legislaţiei fiscale trebuie să beneficieze de un termen de minimum 6 luni între adoptare şi implementare.

În egală măsură, solicităm şi concretizarea dezbaterilor din ultimele 15 luni cu privire la modificările necesare la nivelul legislaţiei fiscale şi de procedură fiscală cerute în mod repetat de către mediul de afaceri şi care nu sunt încă în etape avansate de transparenţă decizională şi legislativă care ar permite adoptarea şi implementarea acestora într-o perioadă de timp rezonabilă”, conchide CDR.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite