Comerţul mondial încetineşte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rata de creştere a comerţului la nivel global s-a redus spectaculos, ca urmare a scăderii încrederii în relansarea economiei globale.

Organizaţia Mondială a Comerţului şi-a revizuit prognozele de creştere a comerţului modial pentru anul 2011 de la un nivel (considerat oricum prudent estimat !) de 6,5% la un nivel de 5,8%, potrivit „Financial Times“. 

Statisticile WTO (World Trade Organization – Organizaţia Mondială a Comerţului - n.r.) arată că activitatea comercială a scăzut în special în Europa, evoluţie considerată de specialişti a fi influenţată de evoluţia crizei datoriilor suverane din această zonă economică.

Click pe imagine pentru a mări

Evoluţia activităţii comerciale mondiale

„Riscurile de contracţie a Produsului Intern Brut global s-au accentuat în ultimele luni, şi acolo unde veniturile scad, comerţul tinde să urmeze acelaşi trend“, arată documentul WTO. „Situaţia din Grecia este un factor puternic de incertitudine la nivel global“.

Estimările WTO sunt completate de cifrele Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis – o organizaţie independentă de studii economice din Olanda, arată că rata de creştere a comerţului mondial a început să dea semne clare de temperare începând din această vară.

Potrivit statisticilor think-thank-ului olandez, în cele trei luni anterioare lunii iunie 2011, volumul de mărfuri transportate a scăzut cu 0,5% faţă anterioarele trei luni, înregistrându-se astfel prima scădere semnificativă de la jumătatea anului 2009 până în prezent. După căderea Lehman Brothers, în anul 2008, comerţul mondial s-a prăbuşit cu peste 20% în doar şapte luni – o amplitudine fără egal de la cel de-al doilea război mondial până în prezent. Ulterior, comerţul mondial a recuperat până aproape de nivelul înregistrat înaintea crizei, dar a început să dea semne de slăbiciune chiar înainte de apariţia semnalelor de îngrijorare privind criza datoriilor suverane din Europa.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite