Ciucă salută acordul Comisiei Europene cu țările afectate de situația cerealelor ucrainene: Arată că abordarea României a fost corectă

0
Publicat:

Premierul României a salutat acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situația cerealelor ucrainene. Ciucă a precizat că măsurile convenite demonstrează că România a avut o abordare strict europeană.

Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV
Nicolae Ciucă, premierul României FOTO: GOV

„Salut acordul provizoriu la care a ajuns Comisia Europeană cu cele cinci state afectate de situația cerealelor din Ucraina, printre care și România. Măsurile convenite demonstrează că abordarea României de a avea o poziție strict europeană, cu evitarea oricăror excese unilaterale, a fost una corectă și echilibrată și că, astfel, le vom putea garanta fermierilor români mai mult sprijin decât dacă am fi procedat individual”, a transmis premierul Ciucă, într-o postare pe Facebook.

Nicolae Ciucă a precizat că acordul prevede un nou pachet de susținere în valoare de 100 de milioane de euro pentru fermierii afectați din statele vecine Ucrainei. României îi va reveni suma de 20 de milioane de euro, jumătate bani europeni și jumătate de la bugetul de stat.

Premierul a subliniat că acordul încheiat stabilește și retragerea măsurilor unilaterale luate de unele state europene și permite interzicerea importului a patru produse agricole ucrainene: grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea soarelui.

De asemenea, Comisia a prevăzut și o procedură accelerată de investigare a impactului pe piață, ceea ce va permite ca și pentru alte produse să poată fi luate măsuri de restricționare începând cu data de 5 iunie.

„Prin elementele convenite în acest acord provizoriu, răspundem preocupărilor exprimate de fermierii români și, în același timp, permitem tranzitul cerealelor ucrainene”, a punctat premierul Nicolae Ciucă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite