Ciucă, întrevedere cu o delegație a FMI. Analiză a evoluției economice a României

0
0
Publicat:

Premierul României s-a întâlnit astăzi, la Palatul Victoria, cu directorul executiv al Fondului Monetar Internațional, Paul Hilbers. În cadrul întâlnirii a fost analizată evoluția economiei României, în contextul crizelor din ultimii ani.

Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu o delegație a FMI FOTO: GOV
Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu o delegație a FMI FOTO: GOV

Premierul a arătat că țara noastră a reușit să atingă unul dintre cele mai dinamice ritmuri de dezvoltare la nivel european, înregistrând, în ultimii 20 de ani, o creștere de opt ori a economiei. România a consolidat aceste rezultate inclusiv anul trecut, când creșterea economică de 49 de miliarde de euro a reprezentat echivalentul întregului PIB din 2002”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Nicolae Ciucă a mulțumit FMI pentru sprijinul constant, pe parcursul evoluției României în trecerea de la economia planificată din perioada comunistă la modul occidental, bazat pe piața liberă.

În timpul discuției a fost abordat și subiectul aderării României la OCDE, ca obiectiv național, după intrarea în NATO și UE.

De asemenea, premierul a prezentat impactul pozitiv al creșterilor din ultimul an, atât în privința absorbției banilor europeni, cât și din perspectiva investițiilor străine directe.

Directorul executiv al FMI, Paul Hilbers, a remarcat consolidarea reputației României în plan european și internațional, prin performanțele economice obținute, reformele asumate, inclusiv în domenii precum politicile de mediu, digitalizare sau aplicarea standardelor din statele mai dezvoltate”, se arată în comunicat.

Oficialul FMI a mulțumit României pentru sprijinul oferit Ucrainei și refugiaților ucraineni, precum și Republicii Moldova. Ocazie cu care, premierul a detaliat sprijinul oferit de autoritățile române celor 3,4 milioane de refugiați ucraineni care au trecut granițele României. 

Nicolae Ciucă a cerut o susținere mai mare pentru economia Republicii Moldova, prezentând măsurile pe care România le-a luat pentru a asigura curent, gaze naturale, lemne și asistență în procesul de integrare europeană a țării vecine.

„Guvernul ia toate măsurile necesare pentru a consolida și dezvolta sectorul de afaceri, atât în privința companiilor cu capital românesc, precum și în relația cu investitorii străini. Consolidarea clasei de mijloc va asigura susținerea ritmului de dezvoltare economică și soliditatea economiei românești. Avem perspective bune de creștere, iar deciziile pe care le luăm se bucură de stabilitate politică”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, potrivit sursei citate.

Economie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite