Bani din PNRR pentru investiții în capacități de stocare a energiei electrice. Când se pot de pune cereri
0Perioada în care se depun cererile de finanţare pentru investiţii în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice a fost prelungită până în data de 28 ianuarie 2023, a informat Ministerul Energiei.

„Prin Ordinul nr. 94/27.01.2023 privind modificarea Ghidului specific - Sprijinirea investiţiilor în dezvoltarea capacităţilor de stocare a energiei electrice (baterii) a fost prelungită perioada de depunere a cererilor de finanţare de la data de 31 ianuarie 2023, ora 18:00, până la data 28 februarie 2023 - ora 18:00", conform anunţului postat pe pagina de Facebook a ministerului.
Conform sursei citate, decizia a fost luată pentru a veni în ajutorul potenţialilor aplicanţi, după ce Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei a făcut publice reglementările referitoare la stocarea energiei şi conectarea la reţea a acestor proiecte.
Ministerul Energiei a lansat pe 28 noiembrie 2022 procedura de depunere a proiectelor pentru obținerea finanțării pentru investiții în dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice (baterii).
Potrivit datelor publicate de ME, data și ora începerii depunerii de proiecte a fost 28 noiembrie 2022 – ora 18:00, iar data și ora închiderii depunerii de proiecte a fost inițial 28 decembrie 2022 – ora 18:00.
Activităţile finanţabile eligibile sunt:
- Achiziţionarea de instalaţii/echipamente pentru construirea de capacități noi de stocare a energiei electrice în baterii;
- Construcţii care fac obiectul proiectului de stocare a energiei electrice în baterii
Sursa citată menționa, de asemenea, că solicitanții eligibili sunt: Microîntreprinderile, întreprinderile mici sau mijlocii (inclusiv întreprinderi nou înființate), cât și întreprinderile mari constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, sau constituite în conformitate cu legislația specifică din statul membru a cărei naționalitate o deţin, ale căror proiecte au fost selectate drept câștigătoare în baza procedurii de ofertare concurențială, care au înscrise în actul constitutiv activități privind producerea și comercializarea de energie electrică, corespunzătoare diviziunii 35: „Producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat” din clasificarea codurilor CAEN rev. 2.
Bugetul total aferent prezentei scheme este echivalentul în lei a sumei de 103.480.000 euro, compus din 79.600.000 euro fonduri europene asigurate prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în cadrul PNRR și 23.880.000 euro fonduri naționale prin aplicarea procentului de supracontractare de 30%.