Ciucă: În bugetul pentru 2023, cheltuielile pentru investiții vor ajunge la 112 miliarde de lei, un nivel istoric

0
Publicat:

Premierul României a transmis un mesaj la 25 de de activitate în România a Consiliului Investitorilor Străini (FIC). Ciucă susține că indicatorii arată că investitorii văd perspectivele de creștere pe termen lung ale economiei românești și includ România în strategiile lor de investiții.

România este țara cu cea mai mare creștere economică la nivelul UE FOTO: GOV.ro
România este țara cu cea mai mare creștere economică la nivelul UE FOTO: GOV.ro

„Este adevărat că pandemia și războiul de la graniță au afectat și încă afectează puternic economia globală. Tocmai de aceea este important să continuăm să colaborăm deschis, guvern și mediul de afaceri, pentru a găsi cele mai bune soluții la crizele multiple pe care le traversăm. De asemenea, în acest context este important să fim solidari, să demonstrăm că ne pasă, doar împreună, prin colaborare și înțelegere putem depăși aceste vremuri complicate și putem aduce bunăstare și pentru români și pentru companii. Măsurile pe care le-am luat la nivelul guvernului, în urma discuțiilor cu dumneavoastră și cu alți membri ai mediului de afaceri, au dus la o creștere record a investițiilor străine în anul trecut”, susține premierul.

Nicolae Ciucă susține că cifrele record din anul 2022 confirmă încrederea investitorilor străini în măsurile luate de guvern. De asemenea, acesta a precizat că numărul firmelor cu capital străin nou înființate în România a crescut cu 30% în primele 10 luni ale 2022, comparativ cu aceeași perioadă din 2021.

„Potrivit datelor oficiale ale BNR, fluxul de investiții străine directe a fost de 9,4 miliarde în primele 10 luni și va ajunge la peste 11 miliarde de euro pentru întreg anul 2022, cu aproape 2 miliarde peste valorile înregistrate în anul 2008, considerat ca fiind cel mai bun reper în acest sens. Sunt cifre record, care confirmă încrederea investitorilor în măsurile luate de guvern şi nu pot decât să mă bucur că am reuşit să construim această relaţie de încredere. În plus, numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele zece luni din 2022, cu peste 30%, comparativ cu perioada similară din 2021, ajungând la 6.175 de firme noi, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului . Aceşti indicatori ne arată că marii investitori văd clar perspectivele de creştere pe termen lung ale economiei româneşti şi includ România în strategiile lor de investiţii”, a precizat șeful executivului.

Ciucă a afirmat că „în bugetul pentru 2023, cheltuielile pentru investiţii vor ajunge la 112 miliarde lei şi vor reprezenta aproximativ 7,22% în PIB, nivel istoric pentru ţara noastră”. 

„Toate aceste măsuri au creat stabilitate economică şi au dus la creşterea încrederii investitorilor în România. E îmbucurător faptul că ţara noastră a rămas o destinaţie preferată pentru investitori, în Europa de Est, după doi ani de pandemie şi în contextul războiului din Ucraina. România s-a clasat pe locul al 16-lea din 32 de ţări în clasamentul ţărilor cele mai atractive pentru investiţii în 2022, depăşind ţări precum Ungaria şi Cehia şi se află aproape de Polonia”, a arătat premierul.

Șeful executivului a precizat că aderarea la OCDE și implementarea reformelor asumate prin PNRR sunt obiective pe care România va reuși să le ducă la capăt cu ajutorul investitorilor străini.

„Pe această traiectorie se află şi procesul de aderare a României la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică. Luna trecută, am depus la Paris memorandumul iniţial privind accederea ţării noastre la OCDE, proces care va consolida modernizarea României, după integrarea noastră în NATO şi UE. Adoptarea standardelor organizaţiei care reuneşte 90 la sută din investiţiile străine la nivel global va deschide larg ferestre de oportunitate pentru mediul de afaceri, pentru capital. Aderarea la OCDE şi implementarea cu succes a reformelor asumate prin PNRR sunt obiective asumate pe care vom reuşi să le ducem la capăt şi cu ajutorul dumneavoastră”, a susținut acesta.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite