Cseke Attila: Am semnat peste 3.000 de contracte de finanțare prin PNRR. Ce presupun
0Cseke Attila, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, a semnat 30 de noi contracte de finanțare prin componenta C10 – Fondul Local din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Potrivit datelor transmise de reprezentanții MDLA, contractele, în valoare totală de 39.734.045,57 lei, au fost încheiate între autoritățile publice locale din 30 de unități administrativ-teritoriale și Ministerul Dezvoltării și vizează asigurarea infrastructurii pentru transportul verde, prin înființarea unor sisteme de management local, modernizarea și extinderea sistemelor de monitorizare și supraveghere video a spațiului public, precum și asigurarea unor puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice.
Până în prezent, prin cele trei componente ale PNRR, au fost semnate 3.009 contracte de finanțare, în valoare totală de 20.783.368.356,25 de lei, a precizat ministrul.
Săptămâna trecută, Cseke Attila anunța că Ministerul Dezvoltării finanțează 101 noi investiții, în 68 de localități din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Proiectele, în valoare totală de 696.571.757,75 de lei, au fost depuse în cadrul celei de-a doua runde de atragere de fonduri pe componentele Valul Renovării și Fondul Local din PNRR.
Astfel, pentru Valul Renovării, au fost aprobate 35 noi proiecte, în valoare totală de 375.555.315,44 lei, depuse de 15 autorități locale pentru reabilitarea, modernizarea și eficientizarea energetică a unor instituții publice și a unor clădiri rezidențiale multifamiliale.
Pentru Fondul Local, au fost aprobate 66 de noi proiecte, în valoare totală de 321.016.442,31 lei, depuse de 53 de autorități locale, pentru proiecte care vizează reabilitarea și eficientizarea energetică a unor instituții publice, dezvoltarea unor sisteme inteligente de management urban prin instalarea unor sisteme inteligente de afișaj în stațiile de îmbarcare a călătorilor, construirea de locuințe nZEB plus pentru tineri și asigurarea infrastructurii pentru transportul verde prin amplasarea punctelor de încarcare a vehiculelor electrice.
Programul Valul Renovării
În octombrie 2022, Attila anunța că, prin Programul ,,Valul Renovării'', Guvernul îşi propune eficientizarea energetică a minim 4.333 de clădiri, dintre care 2.700 sunt publice, iar restul blocuri de locuinţe.
Oficialul a subliniat atunci că foarte important la Programul ,,Valul Renovării'' este faptul că nu necesită o cofinanţare din partea autorităţii locale sau a proprietarului de locuinţă.
,,Ceea ce este foarte important la această componentă, care i-a dat şi un fel de succes, evident şi criza energetică şi actualul context în care suntem, este modalitatea care a fost negociată cu Comisia Europeană, modalitatea de punere în aplicare a acestui program, simplu, eficient, platformă digitală, o evaluare destul de rapidă şi cu finanţare 100%. Este primul program de eficientizare energetică de blocuri de locuinţe din România, indiferent de fondul din care finanţăm, care nu cere o confinanţare de la autoritatea locală, respectiv de la proprietarul din blocul de locuinţe. Este o plusvaloare, atât pentru comunitatea locală, dar şi pentru cetăţean, pentru că, practic, fără a finanţa, fără a aduce o finanţare proprie, va avea un apartament mai eficient energetic, la care-i creşte şi valoarea pe piaţă, dacă vreţi, dar, evident, şi facturile vor putea să scadă pe baza acestei eficientizări energetice", a explicat Cseke Attila.