Ce trebuie să ştii când cumperi un apartament

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un apartament construit înainte de Revoluţie vă va aduce mai multe cheltuieli cu reparaţiile, în timp, decât unul construit recent FOTO Mediafax
Un apartament construit înainte de Revoluţie vă va aduce mai multe cheltuieli cu reparaţiile, în timp, decât unul construit recent FOTO Mediafax

Cumpărarea unui apartament, asemenea oricărei investiţii importante, necesită un consum mare de energie, mai ales când ofertele şi variantele pe care le ai sunt numeroase. Iată ce trebuie să ştii când cumperi un apartament.

În primul rând, trebuie să faci calculele foarte atent şi să încerci să prevezi eventuale costuri-surpriză. Bugetul trebuie fixat în funcţie de ofertele existente, de aceea, un mic studiu de piaţă este mai mult decât bine-venit. Ai în vedere de câţi bani dispui şi până unde poţi urca ştacheta pentru cea mai bună alegere.

Ce trebuie să ştii când cumperi un apartament. Detaliile fac diferenţa

Verificarea minuţioasă a spaţiului locativ propriu-zis şi a actelor este obligatorie înainte de a te decide. Astfel, poţi vedea dacă locuinţa a fost construită conform normelor legale, dacă este ipotecată, dacă proprietarul are datorii, dacă are un titlu de vânzare sau dacă este proprietar unic.

Un aspect foarte important este dacă valoarea TVA este inclusă în preţ. La fel, dacă în suma totală sunt incluse şi alte spaţii, cum ar fi locul de parcare.

Dacă vrei să scapi de grija acestor detalii, apelează la o agenţie imobiliară. Acestea percep comisioane, de regulă, de 1% sau 1,5% din valoarea totală a sumei plătite pentru achiziţionarea apartamentului.

Ce trebuie să ştii când cumperi un apartament. Zona, un factor important

Fiecare cumpărător caută apartamentele aflate în zonele cele mai accesibile şi mai bine aprovizionate. În funcţie de nevoi şi posibilităţi, atât centrul, cât şi cartierele mărginaşe ale oraşelor pot fi variante de luat în calcul.

Dacă deţii un autoturism şi acesta îţi e indispensabil, distanţa locuinţei faţă de centrul oraşului sau faţă de punctele de interes nu va fi o problemă. Situaţia se schimbă dacă foloseşti transportul public. Atunci, traseele mijloacelor de transport în comun trebuie să fie în preajmă, iar şcolile, spitalele, parcurile, magazinele sau centrele comerciale, de asemenea.

Ce trebuie să ştii când cumperi un apartament. Vechi sau nou?

Un apartament nou îţi va aduce mai puţine cheltuieli cu reparaţiile, în timp, decât unul construit înainte de Revoluţie. De asemenea, peste ani, îl poţi vinde la un preţ mult mai bun.

Dacă imobilul nu este încă finalizat, dar vrei să fii sigur de cumpărarea apartamentului, trebuie să închei un contract de rezervare, urmat de cel de vânzare-cumpărare.

Ce trebuie să ştii când cumperi un apartament. Alte amănunte

În funcţie de personalitatea sau experienţele fiecăruia, multă lume se interesează, atunci când caută o nouă locuinţă, de calitatea vecinilor, dacă respectivul imobil are vreun sistem de siguranţă, dacă este reabilitat termic, dacă instalaţia electrică funcţionează perfect, dacă priveliştea este mulţumitoare sau dacă balconul, terasa ori grădina este spaţioasă.

Ce trebuie să ştii când cumperi un apartament. Variante ieftine

Dacă eşti în căutarea unui chilipir, poţi specula ocaziile create de falimentul sau insolvenţa unor ansambluri rezidenţiale, ori, dacă eşti mai pragmatic, caută locuinţe scoase la vânzare de proprietari aflaţi într-o situaţie financiară grea sau apartamente aflate în proces de executare silită.

Ce trebuie să ştii când cumperi un apartament. Actele necesare

Potrivit site-ului adoraurbanvillage.ro, cumpărătorul este obligat să prezinte, la notar, cartea de identitate, dacă sunt persoane fizice, sau, în cazul persoanelor juridice, actul constitutil al societăţii, plus certificatul de înregistrare al firmei şi hotărârea AGA de cumpărare. Pe lângă aceste acte, cumpărătorul trebuie să achite o serie de taxe notariale.

Pe de altă parte, vânzătorul trebuie să se prezinte la notar, cu următoarele acte:

  • un act al terenului pe care s-a construit blocul, fără sarcini;
  • actul de dobândire;
  • autorizaţia de construcţie;
  • cartea funciară a apartamentului;
  • contractele de utilităţi încheiate cu firmele de profil;
  • actul constitutiv al societăţii;
  • certificatul de înregistrare al firmei;
  • hotărârea AGA de vânzare;
  • decizie pentru cine semnează şi ştampila firmei;
  • certificat de atestare fiscală de la primărie.
EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite