Jumătate dintre familiile de români trăiesc înghesuite în garsoniere sau apartamente de două camere

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un studiu realizat de Institutul de sondare a opiniei publice, IRSOP evidenţiază o gravă problemă socială, dar absentă din discuţiile publice: condiţiile foarte proaste în care locuiesc românii.

Aproape jumătate din familiile româneşti (46%) trăiesc în una sau două camere. În oraşe, procentul ajunge chiar la 57%. Cifrele devin mai dramatice când ne uităm la mărimea familiilor.

Trăiesc în maximum două camere, 40% din familiile cu 3 persoane, 32% din familiile cu 4 persoane, 20% din familiile cu 5 persoane şi 20% din familiile cu 6 persoane, reiese din studiile de piaţă derulate de BCR Banca pentru Locuinte (BCR BpL) cu sprijinul IRSOP.

La fel de gravă este şi starea locuinţelor. În mediul urban, 40% dintre case şi blocuri au nevoie de reparaţii, din care 52% sunt considerate urgente, conform sodajului IRSOP din 2015.

Pe total ţară, 16% dintre locuinţe necesită reparaţii capitale, confrutându-se cu probleme grave ca detriorări, igrasie, infiltraţi, scurgeri, şi lumină insuficientă. Procentajul creşte în cazul locatarilor cu vărsta de peste 65 de ani la aproape un sfert.

Lipsa confortului se traduce prin faptul că o treime dintre locuinţe nu au grup sanitar propriu, iar fără baie sau duş sunt 32%.

Din păcate construirea de noi locuinţe avansează în ritm de melc. După anul 2000, ponderea locuinţelor noi este de 15% (19% în mediul urban şi 10% la sate).

Faţă de cererea, care a depăşit în prezent un milion de locuinţe, în perioada 2000 – 2012 s-au construit doar 197.541 de unităţi, conform statisticii teritoriale a INS. Şi aceasta în perioada boomului imobiliar, când activitatea de construcţii a fost cea mai intensă.

BCR Banca pentru Locuinţe (BCR BpL) aparţine Erste Group şi oferă produse destinate achiziţionării de locuinţe. Statul încurajează efortul cetaţeanului prin acordarea primei în cuantum de 25% din economiile efectuate anual, nu mai mult de 250 EUR/an (echivalent lei). La finalizarea procesului de economisire şi în funcţie de îndeplinirea condiţiilor de repartizare, clientul dobândeşte dreptul de a accesa un credit cu valoarea  de 50% din suma contractată. Atât pentru sumele economisite cât şi in cazul creditelor banca oferă dobânzi fixe.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite