Chiria pentru birouri ar putea creşte cu 25% în acest an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Impozitele diferenţiate pe apartamente, dar şi decizia de a interzice funcţionarea firmelor în imobile cu risc seismic ar putea conduce la o creştere a chiriilor în ansamblurile de birouri cu 25%.

Piaţa închirierilor de birouri ar putea creşte cu 20-25% în 2016, ca urmare a schimbărilor legislative şi a marilor consolidări de sedii ale unor multinaţionale, a declarat Alexandru Petrescu, managing partner ESOP Consulting, citat de Mediafax.

Potrivit lui Petrescu, anul 2016 ar putea fi primul dintr-o etapă de renunţare la spaţiile de birouri de calitate mai slabă din Bucureşti, în următorii trei-patru ani urmând să fie din ce în ce mai puţine sedii de firme în apartamente de bloc comunist, în zone nesigure din punct de vedere al riscului la cutremur sau în clădiri neprotejate la incendiu.

"În 2016 se vor reuni simultan mai mulţi factori cu influenţă majoră asupra pieţei de birouri, va exista o migraţie pe toate segmentele pieţei de birouri din Bucureşti, pe fondul creşterii ofertei de birouri: chiriaşi de talie mare îşi vor consolida sediile în cele mai noi şi mai bine poziţionate clădiri de birouri din zonele de centru-nord şi centru-vest, care vor lua spuma cererii. În locul lor, în clădirile centrale, dar de talie mai mică şi construite în ultimii zece ani, vor accede companii medii, aflate în extindere sau în căutarea unui plus de imagine, care vor închiria spaţii de birouri de 500-2.000 mp", a spus Petrescu.

De la bloc ... în ansambluri de birouri

Pentru firmele cu mai puţin de 50 de angajaţi vor exista, pentru prima dată, mai multe variante moderne de birouri precum instant office, hub-urile de afaceri şi birourile în centre de talie mică sau mijlocie, care se vor elibera şi vor avea spaţii cu chirii mai accesibile decât în ultimii ani, mai scrie Mediafax.

Migrarea firmelor cu mai puţin de 50 de angajaţi din apartamentele de bloc sau vile va avea loc din cauza creşterii impozitelor pe proprietate pentru aceste tipuri de imobile şi a posibilităţii de creştere a chiriilor în consecinţă precum şi a înnăspririi legislaţiei privind riscul seismic şi a normelor antiincendiu.

Conform ESOP, în 2016, se anunţă cel puţin trei mari pre-închirieri: doi jucători mari din domeniul bancar şi unul din domeniul IT&C doresc să-şi consolideze birourile şi caută soluţii pentru spaţii de peste 15.000 mp.

"În următorii 2-3 ani, birourile amenajate în apartamentele de locuit din zonele Unirii şi Victoriei isi vor pierde din atractivitatea avută în trecut pentru piaţa de birouri şi estimăm că se vor întoarce pe piaţa rezidenţială, fie la închiriere, fie la vânzare. În ceea ce priveşte vilele, cele neconsolidate şi nerenovate vor fi scoase probabil la vânzare, urmând a reveni pe piaţa rezidenţială. Excepţie vor face doar vilele istorice, situate în zone premium, bine renovate, care asigură o imagine deosebită", a mai spus Petrescu.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite