Ce taxe ar putea crește din 2025. Variantele luate în calcul
0România s-a angajat în fața Comisiei Europene să reducă deficitul bugetar printr-un Plan Fiscal pe șapte ani, economiștii avertizând în numeroase rânduri că acest lucru nu se poate face decât prin creșterea taxelor.

Planul fiscal al Guvernului pentru perioada 2025- 2031, un proiect de peste o sută de pagini, elaborat în conformitate cu Regulamentul UE, presupune implementarea unei reforme fiscale ce vizează revizuirea regulilor de impunere pentru principalele categorii de impozite și taxe.
Pe lângă reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi, guvernanții iau în calcul și o serie de creștere a taxelor și impozitelor plătite de români, inclusiv creșterea la 20% a impozitului pe venitul persoanelor fizice, de la 10% cât este în prezent.
Planul bugetar-structural național pe termen mediu - 2025-2031 poate fi consultat AICI.
În acest moment există trei mari ipoteze de lucru în Ministerul Finanțelor și aparatul guvernamental, nici una însă asumată oficial din cauza sensibilității subiectului în plină campanie electorală pentru alegerile prezidențiale și locale, potrivit unor surse citate de G4Media.
Toate cele trei variante se adaugă la câteva măsuri de bază: creșterea impozitului pe dividende (cel mai probabil de la 8% la 10%), creșterea impozitului pe proprietăți începând din 2026 și scăderea plafonului la microîntreprinderi de la 500.000 de euro la 88.500 de euro (cel mai probabil în trepte).
Cele trei variante de lucru
Varianta 1 de lucru include creșterea impozitului pe veniturile angajaților de la 10% la 20%, prin includerea contribuțiilor de asigurări de sănătate și aplicarea acestei cote pe toate tipurile de venituri. Această variantă ar duce la eliminarea unor excepții.
Varianta 2 prevede creșterea cotei generale de TVA de la 19% la 21% (cu păstrarea cotelor reduse la medicamente, alimente, horeca, hrana pentru animale) și creșterea impozitului pe venit de la 10% la 13%. În această variantă, dacă guvernul ar decide eliminarea cotelor reduse, TVA general ar putea rămâne la 19%.
Varianta 3 de lucru prevede introducerea impozitului progresiv pe venit. De remarcat că acest scenariu e susținut doar de PSD și ar putea fi aplicat dacă viitoarea coaliție guvernamentală va accepta o astfel de schimbare radicală de politică fiscală.