Ce sumă poate primi un român ca ajutor de șomaj în Germania și ce condiții trebuie să îndeplinescă

0
Publicat:

O persoană care și-a pierdut locul de muncă în Germania este ajutat cu o sumă consistentă pentru a depăși această perioadă și a se integra pe piața de muncă.

Șomerii din Germania pot să primească până la 7.000 de euro FOTO Shutterstock
Șomerii din Germania pot să primească până la 7.000 de euro FOTO Shutterstock

Cuantumul ajutorului de șomaj depinde de mai mulți factori.

Conform Ziarulromanesc.de, suma prestației pe care o primiți se bazează pe salariul mediu net în cele 12 luni înainte de a deveni șomer. Ajutorul de șomaj va fi de 60% din salariul mediu anterior sau 67% în cazul celor care au copii în întreținere. Cuantumul poate fi de până la maximum 7.050 euro pe lună.

Plățile vor fi apoi supuse impozitelor și contribuțiilor la asigurările sociale, la fel ca un salariu obișnuit, dar pot beneficia de deduceri pentru: asigurare legală de sănătate (7,3 – 8,2%); asigurare de pensie (9,35%); asigurare de somaj (1,2%); asigurare de îngrijire pe termen lung (1.525%).

Fiecare își poate calcula singuri ajutorul de care va beneficia cu ajutorul unei platforme.

Condiții pentru acordarea ajutorului de șomaj

Sunt două tipuri de ajutor de șomaj în Germania: ajutor de șomaj I și ajutor de șomaj II (Arbeitslosengeld I și Arbeitslosengeld II), în funcție de perioada de contribuție. Cei care înregistrează venituri, dar fără să aibă la bază un contract, pot să contribuie voluntar.

Pentru acordarea indemnizației de șomaj I, este nevoie de îndeplinirea următoarelor criterii: să se înregistreze ca șomer la oficiul local de ocupare a forței de muncă; să aibă contribuții plătite pe o perioadă de cel puțin 12 luni în ultimele 30 de luni (se fac excepții pentru orice perioadă contractată pentru creșterea copiilor, pentru a face serviciul militar sau din cauza unei boli); se aflăm în căutarea unui loc de muncă.

Cei care au lucrat anterior într-o țară din UE înainte de a veni în Germania pot beneficia de șomaj.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite