Județul în care rata șomajului crește constant de șase luni, ajungând la 6,51%. De ce nu se îngrijorează autoritățile

0
Publicat:

Deși numărul de șomeri a trecut de 8.400, conform evidențelor serviciului public de ocupare, autoritățile din Olt nu se îngrijorează. Rata șomajului crește încă din vara anului trecut, ajungând în ianuarie la 6,51%.

Șomajul a ajuns la 6,51% în Olt, în ianuarie 2023 FOTO: arhiva
Șomajul a ajuns la 6,51% în Olt, în ianuarie 2023 FOTO: arhiva

Rata șomajului înregistrată în ianuarie 2023, în județul Olt, este mai mare cu 1,8 puncte procentuale față de aceeași perioadă a anului trecut, însă autoritățile spun că cifrele nu sunt îngrijorătoare și că în lunile următoare se va înregistra o scădere.

Șomajul a ajuns în județ la 6,51% în ianuarie, înregistrând o creștere și față de luna decembrie 2022. Din vara anului trecut, de altfel, acest indicator continuă să crească, în cursul anului 2022 cea mai mică valoare fiind înregistrată în iunie, când a fost 4,42%.

Doar 1.074 șomeri indemnizați

În Olt, în luna ianuarie, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt erau 8.430 șomeri, însă dintre aceștia doar 1.074 erau beneficiari de indemnizaţie de şomaj. În ceea ce privește mediul de rezidență, 6.967 șomeri provin din mediul rural și 1.463 sunt din mediul urban. Șeful AJOFM Olt spune că cifrele mai mari pe perioada iernii se explică, fiind vorba de șomaj sezonier în anumite sectoare ale economiei.

„Așa se întâmplă, în perioada de iarnă crește, în perioada de vară scade. (...) Cred că într-o lună de zile, maxim, va începe să scadă șomajul. A fost pe creștere, dar e creștere mică, avem 1.000 și ceva de șomeri indemnizați la nivel de județ, nu e așa mult. Sunt 1.074, în toamnă erau până în 900. Vor ieși din evidențe tinerii absolvenți, pornește și agricultura, merg și construcțiile...”, a declarat directorul AJOFM Olt, Constantin Câtu.

Liniștea șefului AJOFM vine, însă, și din faptul că, din a doua jumătatea a anului trecut, a început implementarea mai multor proiecte care îi au în vizor, în județ, pe tinerii până în 29 ani, care nici nu lucrează și nici nu sunt cuprinși într-o formă de învățământ. Mii de astfel de persoane, care anterior nu au fost cuprinse în statistici, sunt acum înrolate în programe de consiliere și formare profesională, iar la finalul acestora, este convins șeful AJOFM, o bună parte își vor găsi un loc de muncă.

„Încercăm să găsim soluții pentru cei tineri în special”, a mai spus Câtu. Conform cifrelor AJOFM, 1.261 șomeri din Olt au sub 25 ani, iar alți 2.200 au între 25 și 29 ani, o parte dintre aceștia urmând o formă de formare profesională.

Peste 55% dintre șomeri au absolvit cel mult gimnaziul

Ce îngrijorează în continuare, însă, din datele serviciului public de ocupare, este că cei mai mulți șomeri, aproape 40% din total, au absolvit cel mult școala gimnazială. Alți 16,32% au nivel de instruire primar sau sunt fără studii, ceea ce înseamnă că peste jumătate din totalul șomerilor nu sunt calificați. Șomerii cu studii liceale reprezintă un sfert din total, cei mai puțini, respectiv 1,2%, fiind șomerii cu studii postliceale. Șomerii cu facultate reprezintă doar 1,92% din total.

În prima lună a anului, prin intermediul AJOFM Olt, au fost încadrate 355 persoane, cele mai multe fiind persoane în vârstă de peste 45 ani (175), iar cele mai puține, adică 59 șomeri, fiind persoane sub 25 ani.

„Nivelul de pregătire al persoanelor pentru care a fost identificat un loc de muncă arată că cele mai multe au studii liceale (155), urmate de cele cu studii gimnaziale (72), profesionale (79), 25 fiind cu studii universitare”, a transmis AJOFM Olt, prin intermediul unui comunicat de presă.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite