Ce măsuri propune Marea Britanie pentru a sprijini persoanele care se confruntă cu creşterea puternică a preţurilor energiei

0
Publicat:

Opţiunile guvernului britanic de a sprijini persoanele care se confruntă cu creşterea puternică a preţurilor energiei includ acordarea de împrumuturi furnizorilor de energie care ar putea reduce facturile cu până la 500 de lire sterline pe an, a informat publicaţia Daily Telegraph, citată de Reuters.

Specialiștii anunță o creştere uriaşă a preţului energiei în Marea Britanie, Foto: Shutterstock
Specialiștii anunță o creştere uriaşă a preţului energiei în Marea Britanie, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, autoritatea de reglementare a energiei din Marea Britanie a declarat vineri că facturile pentru energie vor creşte cu 80%, până la o medie de 3.549 de lire sterline pe an, din octombrie, determinând apeluri pentru sprijin guvernamental urgent pentru gospodării şi companii.

Astfel, ministrul de Finanţe, Nadhim Zahawi, a pregătit o serie de opţiuni pentru sprijinul guvernamental pe care următorul prim-ministru, care va prelua funcţia la începutul lunii septembrie, le poate lua în considerare, a spus Telegraph, informează News.ro.

Zahawi a declarat pentru Telegraph că a lucrat la un plan de susţinere a furnizorilor de energie cu împrumuturi, pentru a le oferi o lichiditate mai mare, într-o mişcare care ar putea „pune o presiune de scădere a plafonului preţului cu 400 - 500 lire sterline.”

Ideea, respinsă anterior, era acum ,,din nou pe masă”, potrivit ziarului.

Creşterile preţurilor angro sunt transmise consumatorilor britanici printr-un plafon de preţ, calculat la fiecare trei luni.

Ce alte măsuri au fost propuse

Alte opţiuni elaborate de ministrul de Finanţe includ îngheţarea plafonului de preţ, creşterea ajutoarelor de stat şi o schemă de granturi pentru întreprinderile mici, a scris Telegraph.

Totodată, Zahawi a transmis că este îngrijorat de faptul că doar direcţionarea sprijinului către cei care primesc beneficii de stat îi va lăsa fără susţinere pe alţii, inclusiv pensionarii şi persoanele cu venituri medii, care probabil vor avea dificultăţi să îşi plătească facturile.

Creşterea facturilor energiei, amplificată de invazia Ucrainei de către Rusia, a dus inflaţia britanică la maxime ale ultimilor 40 de ani, dar răspunsul Marii Britanii a fost împiedicat de cursa pentru înlocuirea prim-ministrului Boris Johnson, care durează până pe 5 septembrie.

Liz Truss, ministrul de Externe şi candidat principal pentru înlocuirea lui Johnson, a spus că va încerca să facă mai mult pentru a ajuta companiile cu costurile în creştere ale energiei, dacă va deveni prim-ministru luna viitoare.

Cu cât cresc prețurile în Marea Britanie

Vinerea trecutp, autoritatea britanică de reglementare Ofgem, citată de agenţia EFE, a anunțat că preţul maxim al energiei pe care companiile din sector îl pot percepe gospodăriilor din Marea Britanie începând cu 1 octombrie 2022 a fost fixat la 3.549 lire (4.202 euro), ceea ce înseamnă o creştere ce 80% faţă de actuala limită.

Potrivit sursei citate, preţul maxim este în prezent de 1.971 lire (2.325 euro) pe an/gospodărie.

Specialiștii estimează că această puternică majorare va impulsiona şi mai mult inflaţia interanuală, care este în prezent de 10,1%, dar ar putea ajunge la 13% sau mai mult la finele anului, a informat Agerpres.

Criza actuală a provocat numeroase greve în diferite sectoare, printre care cea de vineri a lucrătorilor din Poşta britanică, a docherilor sau a angajaţilor din căile ferate, care cer majorări salariale pentru a face faţă situaţiei actuale.

Preţul energiei stabilit vineri va fi valabil până la 31 decembrie 2022, când va se va fixa un nou tarif.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite