Sute de mii de angajați din Italia, în pericol din cauza scumpirilor din energie. Care sunt cele mai afectate sectoare

0
Publicat:

Scumpirea bunurilor energetice pune în pericol 120.000 de companii şi 370.000 de angajaţi din Italia până în primul semestru din 2023, a anunţat joi patronatul din Comerţ Confcommercio, citat de agenţia EFE.

Preţurile gazelor în Europa şi Asia au urcat, joi, aproape de niveluri record, Foto: Shuterstock
Preţurile gazelor în Europa şi Asia au urcat, joi, aproape de niveluri record, Foto: Shuterstock

Patronatul a estimat că toate cheltuielile energetice din sectorul terţiar se vor ridica la 33 miliarde de euro în 2022, triplu faţă de 2021 (11 miliarde) şi mai mult decât dublu ca în 2019 (14,9 miliarde), transmite Agerpres.

Potrivit sursei citate, sectoarele cele mai afectate vor fi: comerţ cu amănuntul, restaurante, hoteluri şi transporturi, acestea din urmă în special ca urmare a creşterii preţurilor la carburanţi.

Confcommercio a argumentat că noul Guvern italian ce va fi ales în urma alegerilor din 25 septembrie va trebui să confrunte această problemă şi să promoveze în rândul celor 27 de state membre aprobarea unui prag comunitar pentru preţul gazelor pentru ,,a reduce drastic costul cu energia" al tuturor companiilor, nu doar al celor energointensive.

,,În caz contrar, riscăm să periclităm recuperarea economică din ultimele luni", după pandemia de coronavirus, a subliniat patronatul.

Guvernul lui Mario Draghi finalizează aprobarea unui nou decret care prevede un stimulent pentru reducerea consumului şi promovarea decarbonizării proceselor de producţie, după cum a publicat joi mass-media specializată, mai scrie EFE.

Preţurile de referinţă la gaze naturale în Europa şi în Asia au urcat, joi, aproape de niveluri record, cea mai gravă criză energetică din ultimele decenii intensificând concurenţa pentru asigurarea livrărilor, au transmis DPA şi Bloomberg.

Joi dimineaţa, la hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă pentru gazul natural în Europa, cotaţiile au urcat cu peste 6%, ajungând la aproape 316 euro pentru un Megawatt oră (MWh), după ce miercuri s-a înregistrat un avans de 13%.

În primăvară, la hub-ul TTF de la Amsterdam, cotaţiile au atins nivelul record de aproape 335 de euro pentru un Megawatt oră (MWh). De asemnea, cotaţiile futures pentru gazele naturale lichefiate (GNL) din Asia au urcat cu 18%, aproape de un nivel record

La începutul acestei luni, ministrul italian pentru Modernizare şi Transformare a Mediului, Roberto Cingolani, a declarat, într-o conferinţă de presă, că depozitele de gaze ale ţării sunt pline în proporţie de 74%.

Oficialul preciza că, ,,după cum a comentat şi premierul în retragere Mario Draghi, Italia este mult mai bună în ceea ce priveşte stabilitatea aprovizionării şi capacitatea de stocare în comparaţie cu alte ţări europene”.

Autorităţile italiene au garantat atunci că, până în sezonul de iarnă, când consumul de gaz creşte în mod tradiţional, depozitele vor fi pline în proporţie de 90% şi nu vor fi necesare măsuri speciale de economisire.

Anterior, Chingolani anunţa la Bruxelles că până la începutul iernii ţara sa va fi „aproape independentă” de aprovizionarea cu gaze din Rusia.

Oficialul a făcut, de asemenea, o evaluare că „până în a doua jumătate a anului 2024” Italia va putea deveni complet independentă de gazul rusesc.

Tot la începutul acestei luni, Autoritatea de reglementare în energie din Italia (ARERA), anunţa că, începând din octombrie, facturile nu vor mai fi calculate pe baza preţului european de referinţă la gaze, care este stabilit la hub-ul Title Transfer Facility din Ţările de Jos, ci vor fi legate în schimb de preţul prevăzut în contractele de gaze din Italia.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite