Creştere uriaşă a preţului energiei în Marea Britanie: majorare cu 80% din octombrie

0
Publicat:

Preţul maxim al energiei pe care companiile din sector îl pot percepe gospodăriilor din Marea Britanie începând cu 1 octombrie 2022 a fost fixat la 3.549 lire (4.202 euro), ceea ce înseamnă o creştere ce 80% faţă de actuala limită, a anunţat vineri autoritatea britanică de reglementare Ofgem, citată de agenţia EFE.

Inflaţia în Marea Britanie ar putea ajunge la 13% sau mai mult la finele anului, Foto: Shutterstock
Inflaţia în Marea Britanie ar putea ajunge la 13% sau mai mult la finele anului, Foto: Shutterstock

Potrivit sursei citate, preţul maxim este în prezent de 1.971 lire (2.325 euro) pe an/gospodărie.

Se estimează că această puternică majorare va impulsiona şi mai mult inflaţia interanuală, care este în prezent de 10,1%, dar ar putea ajunge la 13% sau mai mult la finele anului, informează Agerpres.

Criza actuală a provocat numeroase greve în diferite sectoare, printre care cea de vineri a lucrătorilor din Poşta britanică, a docherilor sau a angajaţilor din căile ferate, care cer majorări salariale pentru a face faţă situaţiei actuale.

Preţul energiei stabilit vineri va fi valabil până la 31 decembrie 2022, când va se va fixa un nou tarif.

Scumpirea energiei coincide cu lipsa unor măsuri concrete din partea Guvernului, care a subliniat că orice decizie va fi în mâinile noului premier care îl va înlocui pe Boris Johnson începând din 6 septembrie.

Directorul general al Ofgem, Jonathan Brearley, a cerut viitorului prim ministru -Lis Truss sau Rishi Sunak- să adopte ,,un răspuns urgent în faţa majorării continue a preţurilor".

,,Cunoaştem enormul impact pe care creşterea preţului maxim îl va avea asupra gospodăriilor din Marea Britanie şi deciziile dificile pe care consumatorii vor trebui să le ia. Vorbesc în mod regulat cu clienţii şi ştiu că veştile de azi vor fi foarte îngrijorătoare pentru mulţi", a declarat el pentru presă.

,,Preţul energiei a atins niveluri record impulsionate de un act economic agresiv al statului rus. Au tăiat lent şi deliberat furnizarea de gaze în Europa, provocând pagube gospodăriilor noastre, companiilor şi economiei în general. Ofgem nu are altă variantă decât să reflecte această creştere a costurilor în preţul maxim", a adăugat Brearley.

Ministrul Economiei, Nadhim Zahawi, a afirmat vineri că scumpirea va provoca ,,stres şi anxietate" oamenilor, dar a subliniat că Executivul lucrează pentru a găsi o modalitate de a ajuta gospodăriile şi că ,,ajutorul este pe drum", făcând referire la măsurile pe care le-ar putea adopta politicianul care îl va înlocui pe Johnson.

Scumpirea energiei a fost determinată de creşterea preţurilor angro ale gazelor la nivel global, ca urmare a reactivării economiilor după pandemie, şi, de asemenea, a războiului din Ucraina.

Johnson şi-a dat demisia în iulie, ceea ce a determinat un proces pentru înlocuirea lui, care se va încheia pe 5 septembrie, când va fi cunoscut numele noului premier. Şeful Executivului îşi va prelua mandatul pe 6 septembrie şi în ziua următoare se va prezenta în şedinţa Camerei Comunelor.

În acelaşi timp, în Italia, patronatul din Comerţ Confcommercio a transmis joi că scumpirea bunurilor energetice pune în pericol 120.000 de companii şi 370.000 de angajaţi din Italia până în primul semestru din 2023.

Potrivit sursei citate, sectoarele cele mai afectate vor fi: comerţ cu amănuntul, restaurante, hoteluri şi transporturi, acestea din urmă în special ca urmare a creşterii preţurilor la carburanţi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite