Ce înseamnă „venitul de cetățean” de care pot beneficia și românii din Germania și câți bani primesc din partea statului

0
Publicat:

Aproximativ 150.000 de români și bulgari care au un loc de muncă în Germania primesc venitul de cetățean.

150.000 de români și bulgari primesc venitul de cetățean FOTO Shutterstock
150.000 de români și bulgari primesc venitul de cetățean FOTO Shutterstock

Potrivit datelor transmise de Stiridiaspora.ro, venitul de cetățean este o prestație socială de stat pentru persoanele care sunt capabile să muncească și care nu se pot întreține din resurse proprii, adică din veniturile și bunurile proprii.

Nu numai cetățenii germani au dreptul la aceste prestații, ci și străinii cu un statut de ședere valabil (permis de ședere) în Germania. În special, străinii din UE au, de asemenea, dreptul la un venit de cetățean.

Sursa citată menționează că, în prezent, aproximativ o jumătate de milion de persoane din România și Bulgaria lucrează în Germania. Însă nu toți cei care locuiesc aici au un loc de muncă pe termen lung. Totuși, numărul celor care primesc venitul de cetățean s-a triplat, ajungând la 150.000 de persoane. Până acum nouă ani, românii și bulgarii nu aveau voie să lucreze în Germania.

Totuși, doar 7% dintre românii apți de muncă primesc venitul de cetățean, ceea ce este mai puțin decât media UE pentru străini. Dintre bulgari, aproximativ 18% primesc un venit de cetățean în Germania.

Noul venit de cetățean a intrat în vigoare din ianuarie 2023. Pentru beneficiarii de sprijin pentru venitul de bază, reforma înseamnă, de asemenea, mai mulți bani în cont. Rata standard a crescut cu 53 de euro pe lună odată cu reforma Hartz IV. În loc de 449 de euro, aceștia primesc acum 502 euro pe lună.

În mai 2022, ministrul Muncii, Marius Budăi, anunța că aproximativ 870.000 – 880.000 de lucrători permanenți şi în jur de 180.000 – 190.000 de lucrători sezonieri români se aflau în Germania.

Conform datelor oferite atunci de Departamentului Românilor de Pretutindeni, românii plecați la muncă în Republica Federală activează în domenii precum agricultură, construcții, în domeniul sanitar, dar și de îngrijire.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite