Mai mult de un milion de locuri de muncă vacante în Germania. Ce calificări sunt căutate şi cum puteţi găsi oferte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
germania foto IPN

1,1 milioane de specialişti au lipsit angajatorilor germani în trimestrul 3 al anului 2017, mai mult decât oricând. Economia se află într-o ascensiune continuă şi lipsesc cadrele tinere pentru acoperirea necesarului de forţă de muncă. Companiile germane caută asiduu talente în întreaga lume. Cine s-a jucat cândva cu gândul de a trăi şi lucra în Germania, acela ar trebui acum să-şi planifice acest pas. Ce calificări sunt totuşi căutate?

Pe lângă persoane cu studii superioare, sunt căutate profesii care nu presupun niciun studiu. Pe lista albă a Agenţiei federale pentru ocuparea forţei de muncă se găsesc peste 110 profesii, în care există o lipsă evidentă de forţă de muncă. Aici, şansele pentru aplicanţii internaţionali sunt deosebit de mari.  

Deosebit de căutaţi: ingineri, tehnicieni, meseriaşi, specialişti IT şi personal medical de specialitate 

Companiile germane caută ingineri şi tehnicieni din toate specializările. Datorită digitalizării avansate lipsesc dezvoltatori de software. Domeniul sănătăţii are nevoie de medici pentru medicina umană, de asistenţi medicali şi îngrijitori pentru bătrâni, precum şi de fizioterapeuţi şi farmacişti. În sectorul meşteşugăresc sunt necesari tinichigii, specialişti pentru instalaţii de încălzire, de climatizare şi sanitare. Dar se caută şi zidari, acoperitori-învelitori acoperişuri şi geamgii. Lista calificărilor căutate este lungă.  

De asemenea, puternic afectată este industria hotelieră şi a restaurantelor din Germania. Îndeosebi în zonele turistice şi în oraşele mari, hotelurile şi restaurantele prezintă o lipsă mare de personal. Ca urmare, perspectivele pentru un loc de muncă sunt şi aici ridicate. 

Absolut necesare: cunoştinţe de limba germană 

Cel puţin cunoştinţe de bază de limbă germană sunt indispensabile pentru a trăi şi a lucra în Germania. Acestea pot fi adâncite în Germania prin cursuri de limbi străine corespunzătoare şi prin susţinere din partea viitorului angajator, însă fără cunoştinţe de limbă germană este foarte greu să găsiţi un loc de muncă. 

Găsirea de oferte de joburi în Germania 

Persoanele interesate găsesc un număr mare de oferte de locuri de muncă de la companii prin intermediul diferitelor burse de joburi online, de exemplu la StepStone sau Monster. Aplicantul trimite documentele sale direct la companiile care fac anunţurile sau, pentru a aplica pentru un loc de muncă potrivit, completează formularele online de aplicare ale fiecărei companii.  

Să fii descoperit ca talent 

Altfel se desfăşoară lucrurile prin intermediul platformei de intermediere www.employland.de. Aici, specialiştii din întreaga lume întocmesc profilul lor personal şi văd imediat dacă profesia pe care ei doresc să o practice în Germania este reglementată şi necesită o certificare. Angajatorii germani caută pe platformă noi colaboratori şi aplică ei într-o oarecare măsură la specialişti. În completare la intermediere, Employland se ocupă de formalităţile juridice, ca de exemplu, pentru obţinerea recunoaşterii calificării.  

Pentru variantele prezentate aici solicitantul nu va suporta nici un fel de cheltuieli. Companiile plătesc la bursele de joburi pentru inserarea de oferte de locuri de muncă şi la employland.de pentru o intermediere cu succes. 

 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri