Românii din Germania, puternic afectați: prețurile la gaze și electricitate s-ar putea dubla

0
Publicat:

Companiile germane de utilități se așteaptă ca pe termen lung, prețul final pentru gaze și electricitate să se dubleze pentru consumatori, deși prețurile angro au scăzut recent, notează publicația germană NOZ.

FOTO: Shutterstock
FOTO: Shutterstock

Prețurile la gaze și electricitate au atins niveluri record anul trecut în urma invaziei Ucrainei de către Rusia, ce a dus la o reducere a aprovizionării cu energie ieftină către Germania. 

Prețurile angro ale energiei electrice au scăzut cu aproximativ două treimi de la jumătatea lunii decembrie, în timp ce prețul unui kilowatt oră de gaz la bursă este acum aproximativ același ca înainte de începerea războiuluipotrivit ziarulromânesc.de.

Deși în ultimele luni prețurile la energie au scăzut, companiile germane de utilități avertizează că, pe termen lung, tarifele la gaz și electricitate vor fi duble.

Ingbert Liebing, director executiv al Asociației Întreprinderilor Municipale (VKU) a declarat pentru Neue Osnabrücker Zeitung că, având în vedere prețurile mai mici de pe piață, utilitățile municipale doresc să reducă tarifele și „vor face acest lucru de îndată ce vor avea loc de manevră”. 

Deși a recunoscut că criza „nu mai este chiar atât de dramatică”, el a avertizat, de asemenea, consumatorii că aceasta ar putea „în mod previzibil să ducă la o dublare a tarifelor la gaz și energie electrică”. Liebing nu a precizat însă un interval de timp pentru dublarea preconizată a prețurilor.

De asemenea, el a respins criticile susținătorilor consumatorilor conform cărora companiile de utilități municipale percep prețuri exorbitante.

„Actuala piață spot și prețurile forward nu sunt încă suficient de favorabile pentru a avea un efect durabil de reducere a prețurilor. Pentru ca acest lucru să se întâmple, ar trebui să scadă și mai mult și, mai ales, permanent”, a spus el.

De asemenea, el a criticat apelurile experților către consumatori de a trece de la furnizori de bază la discounteri cu tarife ieftine, spunând:

„Era previzibil ca vânătorii de averi să intre acum pe piața energiei și să creadă că pot face o înțelegere rapidă, în detrimentul utilităților municipale și furnizorilor de bază”.

Acesta a mai adăugat că în timpul crizei utilitățile municipale au asigurat stabilitate atunci când discounterii și-au anulat contractele clienților peste noapte și a avertizat împotriva tarifelor ieftine care oferă prețuri mici doar pentru o perioadă scurtă de timp și apoi le cresc din nou.

El s-a pronunțat în favoarea duratelor de funcționare mai lungi pentru centralele nucleare.

„Pentru a fi pregătiți pentru situații de urgență, practic ar fi mai bine să folosim capacitățile pe care le avem”, a spus Liebing.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite