Cartelul dinţilor: Consiliul Concurenţei a amendat cinci companii care distribuie tehnică dentară pentru înţelegeri asupra reducerilor şi promoţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei a sancţionat cinci companii cu amenzi în valoare totală de 456.237 de lei, sau 102.613 de euro, pentru încheierea unei întelegeri anticoncurenţiale de stabilire a preţurilor de vânzare a unor produse de tehnică dentară.

Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei declanşată în aprilie 2011, pe piaţa produselor de tehnică dentară şi pe piaţa aparatelor pentru procesarea produselor pentru tehnică dentară din România. 

Cea mai mare amendă a fost încasată de către SC Dentotal Protect SRL (232.433 de lei), urmată de SC Helios Medical & Dental SRL (75.263 de lei), SC Tehnodent Poka SRL (65.726 lei de lei), Vita Zahnfabrik H. Rauter GmBH&Co.KG Germania (63.402 de lei) şi SC West Dental Teh-med SRL (19.413 de lei).

„În urma investigaţiei, Consiliul Concurenţei a constat că furnizorul Vita Zahnfabrik Germania s-a înţeles cu patru distribuitori în privinţa discounturilor maxime pe care aceştia din urmă le puteau acorda la vânzarea produselor sale“, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

„Legea concurenţei interzice orice înţelegeri exprese sau tacite, care conduc la denaturarea concurenţei. Fiecare companie trebuie să îşi stabilească politica de preţuri independent, nu printr-o înţelegere cu alte companii. Practic, prin această înţelegere a fost eliminată concurenţa între distribuitori, ceea ce ar fi fost în beneficiul consumatorilor“, a declarat, în comunicat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei de competiţie.

Vita Zahnfabrik H. Rauter GmBH+Co.KG Germania are ca obiect de activitate producţia şi distribuţia dinţilor artificiali, a materialelor ceramice şi de alt tip pentru reconstrucţia dinţilor, a accesoriilor de tehnică dentară şi a altor produse pentru tehnicienii dentari şi medicină dentară. 

Dentotal Protect, Helios Medical & Dental, Tehnodent Poka şi West Dental Teh-med sunt distribuitori ai furnizorului german pe piaţa distribuţiei de materiale şi aparatură pentru tehnică dentară şi cabinete stomatologice.

Mai puteţi citi:

Consiliul Concurenţei va analiza tarifele stabilite de ANRE la energie, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea s-au plâns că acestea sunt sub costuri

Situaţie fără precedent în România: Consiliul Concurenţei va demara o analiză a modului în care Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a fixat tarifele pentru energia livrată populaţiei şi instituţiilor publice, după ce Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea, acţionar minoritar al companiei de stat, au depus plângeri în care argumentează că preţul fixat este sub costuri, au declarat, pentru „Adevărul“, surse din domeniu.

George Becali a luat o amendă de 183.000 de lei "pe persoană fizică" de la Consiliul Concurenţei. Omul de afaceri nu a notificat achiziţia ARCOM

Consiliul Concurenţei l-a sancţionat pe Gigi Becali cu o amendă de 183.526 de lei pentru că acesta nu a notificat instituţia privind preluarea companiei ARCOM.

Păcănelele au adus o amendă de 16,8 milioane de lei Loteriei, Intralot, Intracom şi Lotrom din partea Consiliului Concurenţei

Consiliul Concurenţei a amendat Loteria Română şi companiile Intralot, Intracom şi Lotrom cu amenzi în sumă totală de 16,85 milioane lei pentru o înţelegere privind implementarea programului video-loterie care a eliminat competiţia de pe piaţă în cadrul unui contract pe zece ani, derulat în perioada 2003-2013.

Licitaţii trucate la Ministerul Apărării. Consiliul Concurenţei a amendat patru companii care au mânărit achiziţiile în perioada 2005-2007

Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu o amendă în valoare totală de 12,48 milioane de lei, aproximativ 2,8 milioane de euro, pentru trucarea unor licitaţii organizate de Ministerul Apărării Naţionale, potrivit unui comunicat al instituţiei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite