Consiliul Concurenţei: Operatorii de cablu care transmit prin satelit trebuie să preia obligatoriu canalele din lista „must-carry“. Numărul lor trebuie, însă, redus

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Concurenţei recomandă Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA) revizuirea legislaţiei în domeniu, astfel încât principiul must-carry să fie aplicat atât operatorilor de cablu cât şi celor care transmit prin satelit.

Autoritatea de competiţie mai spune că numărul de canale tv ce ar trebui preluate obligatoriu ar trebui redus, iar acestea să fie alese de către CNA pe baza unei „proceduri competitive“.

„De asemenea, autoritatea de concurenţă consideră că acest statut ar trebui acordat doar acelor canale al căror conţinut global are caracter de interes general (canalele publice, serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte). Acest statut poate fi acordat şi canalelor private doar în măsura în care se consideră strict necesar în vederea atingerii obiectivului de interes general (canale culturale, informative etc) şi în măsura în care acestea deţin cote de audienţă adecvate.

Ca urmare, numărul canalelor de televiziune cărora li se aplică regimul must-carry ar trebui redus (ţinând cont şi de apropiata introducere a televiziunii digitale), iar statutul ar trebui acordat în urma unei proceduri competitive. În acest fel, CNA va asigura, într-o manieră transparentă, respectarea criteriilor predefinite şi stipulate în caietul de sarcini, de către toţi radiodifuzorii interesaţi de obţinerea statutului must-carry“, se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Recomandările au fost făcute în urma investigaţiei declanşate de Consiliul Concurenţei, în 2012, privind posibila încălcare a Legii Concurenţei de CNA prin stabilirea unor conditii discriminatorii pentru distribuitorii de programe televiziune.

În 2012, CNA a emis o decizie care prevede că ,,lista must-carry este aplicabilă distribuitorilor de servicii de programe, cu excepţia celor care utilizează pentru retransmisie reţele publice cu acces prin satelit de tip Direct-to-Home (DTH)”.

Autorităţile trebuie să modifice şi articolul 82 din Legea Audiovizualului, deoarece acesta prevede că principiul „must-carry“ nu se aplică celor care utilizează spectrul radio.

Mai puteţi citi:

RCS&RDS a reintrodus în grilă televiziunile VH1 şi Film Café

RCS&RDS a reintrodus în grilă televiziunea muzicală VH1 şi postul de filme şi seriale Film Café, care au fost scoase din pachetele companiei de telecomunicaţii în data de 7 ianuarie.

Consiliul Concurenţei a autorizat preluarea Prima TV de către omul de afaceri Cristian Burci

Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea de concentrare economică prin care societatea Graffiti Red, controlată de omul de afaceri Cristian Burci, preia controlul asupra firmelor SBS Broadcasting Media şi Prime Time Productions, scrie Mediafax.

Scandalul de la Antene. Camelia Voiculescu solicită probele din dosar

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti urmează să decidă marţi dacă vor admite solicitarea Cameliei Voiculescu de a-i pune la dispoziţie probele din dosar, pe format electronic. În acest caz, directorul Antena Group, Sorin Alexandrescu, este acuzat că l-ar fi şantajat pe administratorul RCS-RDS, Ioan Bendei. De asemenea, Dan Voiculescu şi fiica sa Camelia sunt acuzaţi de complicitate la şantaj.

Abonaţii de la RCS&RDS şi Romtelecom nu au putut vedea Premier League. Explicaţiile furnizorilor de cablu

Sâmbătă, telespectatorii Eurosport au putut vedea doar prima repriză dintre Liverpool şi Cardiff City. Duminică situaţia a fost similară, de data aceasta fiind vorba de meciul dintre Southampton şi Tottenham. Astfel, în loc de Premier League, telespectatorii au avut parte de sărituri cu schiurile.

"Cabliştii" boicotează Eurosportul! Meciul lui Liverpool cu Cardiff City s-a transformat în sărituri cu schiurile

Telespectatorii Eurosport au putut vedea doar prima repriză dintre Liverpool şi Cardiff City. În partea a doua li s-a servit sărituri cu schiurile.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite