Licitaţii trucate la Ministerul Apărării. Consiliul Concurenţei a amendat patru companii care au mânărit achiziţiile în perioada 2005-2007
0Consiliul Concurenţei a sancţionat patru companii cu o amendă în valoare totală de 12,48 milioane de lei, aproximativ 2,8 milioane de euro, pentru trucarea unor licitaţii organizate de Ministerul Apărării Naţionale, potrivit unui comunicat al instituţiei.
Sancţiunile au fost aplicate în cadrul investigaţiei, declanşate din oficiu, privind practica concertată a companiilor de a truca licitaţiile pentru achiziţia produselor din gama “armament de infanterie” şi „aparatură optică” aferentă, în perioada 2005-2007. Cea mai mare amendă o are de plătit compania J.P. Sauer & Sohn GmbH din Germania (7,06 milioane de lei), urmată de San Swiss Arms AG din Elveţia (2,86 milioane de lei), Brugger & Thomet AG tot din Elveţia (2,42 milioane de lei) şi S.C. Transcarpat Sportours International S.R.L. din România (142.167 lei).
„Consiliul Concurenţei a constatat că S.C. Transcarpat Sportours International S.R.L. a fost împuternicit de J.P. Sauer & Sohn GmbH, San Swiss Arms AG şi Brugger & Thomet AG să le reprezinte la licitaţii şi a a elaborat ofertele pentru fiecare companie. În acest fel, au fost împărţite portofoliile de produse, astfel încât cele trei companii nu s-au mai concurat, deşi exista această posibilitate“, se arată în comunicatul Consiliului Concurenţei.
„Practic, S.C. Transcarpat a avut acces la informaţii sensibile şi a elaborat ofertele în aşa fel încât să maximizeze şansele de câştig pentru fiecare companie. Un astfel de comportament contravine atât prevederilor legislaţiei româneşti în domeniul concurenţei, cât şi prevederilor Tratatului de Funcţionare a Comunităţii Europene” a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele instituţiei.
Practicile concertate reprezintă toate acele forme de coordonare care, fără să ajungă la stadiul în care să poată fi numite înţelegeri, reprezintă tot o formă de cooperare între companii care limitează sau elimină concurenţa.
Mai puteţi citi:
Mai multe persoane din conducerea Universităţii de Medicină şi Farmacie Iaşi sunt acuzate că ar fi atribuit, în anii trecuţi, contracte publice unor firme “de casă”. O sesizare în acest sens a fost înaintată şi Direcţiei Naţionale Anticorupţie. “Adevărul” a descoperit relaţii suspecte pe care reprezentanţii societăţilor ce ar fi fost favorizate le au cu Daniela Druguş, directorul administrativ al UMF. Şefii universităţii neagă toate acuzaţiile.
Administraţia Străzilor din Bucureşti a organizat două licitaţii, cu miros puternic de fraudă, prin care alocă bugete astronomice, de ordinul sutelor de milioane de lei, unor firme care ar trebui să se ocupe de marcajele rutiere de pe străzile Capitalei.
Amendă de trei milioane de lei de la Consiliul Concurenţei pentru lotul "Plastidrum & fraţii"
Consiliul Concurenţei anunţă că a sancţionat cinci companii cu o amendă în valoare totală de 3.010.705 lei (aproximativ 663.326 euro) pentru trucarea unei licitaţii de către Plastidrum şi partenerii săi. Licitaţia fusese organizată de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) pentru lucrările de marcaje rutiere.