Statul, obligat de Consiliul Concurenţei să scoată la licitaţie internaţională pachetul de 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare promise către KazMunaiGaz
0Guvernul va trebui să scoată la licitaţie pachetul de 26% din acţiunile Rompetrol Rafinare pe care intenţiona să îl ofere kazahilor de la KazMunaiGaz contra a 200 de milioane de dolari, aşa cum a agreat în Memorandumul convenit cu societatea, după ce Consiliul Concurenţei a atenţionat asupra riscurilor unei tranzacţii directe.
„Trebuie să existe o procedură competivă. Ca să vinzi, trebuie să existe o evaluare: fie evaluarea pieţei – adică preţul acţiunilor pe bursă, fie din partea unui evaluator independent. Principala problemă cu tranzacţia era ca nu cumva kazahii să fie avantajaţi, adică să primească acţiunile prea ieftin, ceea ce ar fi putut constitui ajutor de stat“, a declarat, pentru „Adevărul“, Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Informaţia a apărut iniţial în "Gandul".
Executivul a adoptat săptămâna trecută o Hotărâre de Guvern prin care a aprobat Memorandumul cu Rompetrol, după ce anterior îl adoptase prin Ordonanţă de Urgenţă, dar acest lucru a fost găsit neconstituţional.
Ce conţine Memorandumul
Prin memorandum, Rompetrol se obligă să plătească 200 de milioane de dolari pentru 26,69% din acţiunile Petromidia, din care 25 de milioane de dolari reprezintă o primă pentru faptul că acum kazahii vor deţine peste 75% din titluri şi vor avea majoritate absolută. De asemenea, Rompetrol va înfiinţa un fond de investiţii în sectorul energetic sub forma unei societăţi pe acţiuni la care aportul Rompetrol Group va fi de 150 de milioane de dolari şi o cotă de participare la capital de 80%, statul român urmând să deţină o participaţie de 20%. Din această sumă, 30 de milioane de dolari reprezintă cota statului, dar aceasta va fi vărsată tot de KazMunaiGaz. Fondul ar urma să facă investiţii de circa un miliard de dolari în următorii şapte ani.
„Memorandumul trebuie văzut ca o scrisoare de intenţie“
„Memorandumul cu Rompetrol trebuie interpretat ca o scrisoare de intenţie“, spune şi Gabriel Dumitraşcu, şeful direcţiei de privatizare din cadrul Departamentului pentru Energie. El a completat că procedura „vânzării competitive“ era trecută încă de anul trecut în memorandum.
„Imediat ce primim din partea instanţei decizia definitivă că s-au stins toate litigiile, după 18 februarie, vom demara procedurile pentru o noua Hotărâre de Guvern, care să reglementeze vânzarea acţiunilor Rompetrol. Aceasta se va face prin licitaţie internaţională, cu anunţ internaţional şi respectarea legislaţiei europene“, a mai afirmat Dumitraşcu. Practic, procedura este aceeaşi ca şi în cazul reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, unde statul trebuie să facă o licitaţie la care să participe apoi companiile interesate din China.
„Rafinăriile Arpechim şi RAFO stau fără cumpărător“
El a mai completat că singurul drept suplimentar pe care îl are Rompetrol este acela de preferinţă, ceea ce înseamnă că „la acelaşi preţ oferit, Rompetrol este declarat câştigător“. La capitalizarea de azi, pachetul de 26,69% ce urmează a fi vândut valorează 174 de milioane de dolari.
Dumitraşcu spune că în ţara noastră mai multe rafinării stau fără cumpărător, precum Arpechim Piteşti sau RAFO Oneşti.
„Dacă intra în insolvenţă, Petromidia devenea un nou Oltchim“
„Dacă intra în insolvenţă erau 1,2 miliarde de dolari pierduţi anual la buget, ceea ce ar fi însemnat noi taxe şi impozite. Petromidia ar fi devenit un nou Oltchim, este cea mai bună soluţie pentru stat în contextul actual“, a conchis el.
Spre comparaţie, în 2011, statul român a pus la vânzare pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB) un pachet de 9,84% din acţiunile Petrom, cea mai mare, mai valoroasă şi mai profitabilă companie din România. Statul urmărea să strângă între 489 de milioane de euro (la preţul minim de ofertă) şi 607 milioane de euro (la preţul maxim), însă oferta nu a avut succes deoarece nu a fost subscrisă îndeajuns.
Povestea datoriei
Povestea datoriei începe în 2003, când statul a convertit în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani restanţele bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi.
Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de numai 71 milioane dolari, restul sumei fiind transformată în acţiuni. Statul a devenit, astfel acţionar cu 44,69% din titlurile Rompetrol Rafinare.
Valoarea totală a dobânzilor plătite de companie în perioada 2003-2010 în contul emisiunii de obligaţiuni este de peste 250 milioane dolari.
Statul aproape că iese pe zero
Spre deosebire de alte companii privatizate de stat, precum Petrom sau Sidex, Rompetrol nu a beneficiat de ştergerea datoriilor. Dobânzile plus obligaţiunile răscumpărate totalizează circa 320 de milioane de dolari, sumă la care se adaugă cele 200 de milioane de dolari pe care kazahii le vor plăti pe pachetul de 26%. Concomitent, pachetul de 18% cu care statul rămâne mai valorează şi el circa 117 milioane de dolari la cotaţiile bursiere din acest moment.
În fine, statul ar putea beneficia şi ca acţionar al fondului de investiţii în energie, dar suma nu este cuantificabilă în acest moment pentru că nu se ştie dacă acestea vor aduce profit.
Mai puteţi citi:
Guvernul a adoptat hotărârea privind memorandumul cu Rompetrol. Statul va încasa 200 de milioane de dolari prin vânzarea a 26,7% din acţiunile companiei. Hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost adoptată în şedinţa de miercuri a Guvernului, se arată într-o informare de presă a Executivului.
Ponta: Hotărârea privind memorandumul cu Rompetrol va fi aprobată, probabil, săptămâna viitoare. Hotărârea care aprobă memorandumul convenit cu Rompetrol a fost discutată, miercuri, de Guvern în primă lectură şi urmează să fie adoptată, probabil săptămâna viitoare, a anunţat premierul Victor Ponta, contrazicându-l pe consilierul său, Mirel Palada, care afirmă că subiectul nu a fost discutat.
Guvernul a amânat aprobarea Memorandumului cu Rompetrol. Guvernul a amânat aprobarea, în şedinţa de miercuri, a Memorandumului cu Rompetrol, potrivit unor surse guvernamentale citate de Mediafax, deşi pe ordinea de zi a Executivului fusese introdusă o Hotărâre în acest sens.
Ponta i-a cerut lui Niţă să vină cu o Hotărâre de Guvern pentru aprobarea Memorandumului cu Rompetrol, în conformitate cu decizia CCR. Premierul Victor Ponta i-a cerut ministrului delegat pentru Energie, Constantin Niţă, să pregătească, împreună cu Ministerul Justiţiei, un proiect de act normativ prin care Guvernul să aprobe memorandumul cu Rompetrol, spunând că vrea să salveze compania şi imaginea ţării faţă de investitori.
Traian Băsescu, la Adevărul Live: “Ponta a renunţat la 400 de milioane de dolari de la Rompetrol şi acum nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei”. Guvernul român a renunţat la 400 de milioane de dolari prin memorandumul agreat în privinţa Rompetrol şi apoi se plânge că nu are bani pentru metroul din Drumul Taberei, a declarat, la Adevărul Live, preşedintele Traian Băsescu.
Rominserv a semnat un contract de un miliard de dolari cu KazMunaiGas. Compania Rominserv, din grupul petrolier Rompetrol, a semnat la începutul săptămânii, cu rafinăria Pavlodar, din grupul KazMunayGas, un contract de 1,07 miliarde de dolari pentru modernizarea şi creşterea a capacităţii de prelucrare la 7 milioane tone de ţiţei pe an.
Rompetrol se extinde în Franţa. Compania Dyneff, controlată de grupul Rompetrol, a finalizat în parteneriat cu grupul Total construcţia unui terminal de produse petroliere în valoare de 41 milioane de dolari în portul Port la Nouvelle şi a investit alte 10 milioane de dolari în deschiderea a două benzinării în Franţa.
KazMunaiGaz, interesat de preluarea Oltchim. Acţionarii kazahi ai Rompetrol analizează posibilitatea de a prelua combinatul Oltchim, conform declaraţiilor unuia dintre reprezentanţii juridici ai companiei petrochimice de la Vâlcea. Gigantul KazMunaiGaz este considerat unul dintre investitorii cu intenţii serioase în privinţa achiziţionării combinatului, care se află într-o situaţie administrativă critică de peste un an.
Ponta: Poziţia lui Băsescu privind Rompetrol e un joc politic, compania risca să intre în insolvenţă pentru că toate datoriile sunt către KazMunaiGaz. Poziţia preşedintelui Traian Băsescu privind Rompetrol este doar un joc politic, deoarece acesta nu a transmis vreo obiecţie la momentul la care Guvernul a promovat prin lege acordul cu KazMunaiGaz, afirmă premierul Victor Ponta, adăugând că, fără acest acord, Rompetrol risca să intre în insolvenţă.
„Financial Times“: Rompetrol, rampă de lansare în Europa pentru KazMunaiGaz. Compania petrolieră de stat din Kazakhstan, KazMunaiGaz, care deţine grupul Rompetrol, vrea să se extindă agresiv în Europa pe piaţa de distribuţie de carburanţi şi vânzare cu amânuntul. Compania vizează pentru început benzinării, terminale de import şi puncte de distribuţie în Ucraina şi Turcia, potrivit „Financial Times“ (FT).
Băsescu a respins de la promulgare Memorandumul cu Rompetrol şi cere reexaminarea acestuia. Preşedintele Traian Băsescu a respins legea de aprobare a memorandumului încheiat între statul român şi Rompetrol şi solicită reexaminarea acesteia.