Budăi: Am stabilit cu CE creşterea treptată a vârstei de pensionare pentru toţi românii până la 65 de ani

0
Publicat:

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a prezentat, luni, concluziile la care a ajuns cu reprezentanții Comisiei Europene, după discuţiile de la Bruxelles.

Marius Budăi a venit luni cu anunţuri pentru pensionari, Foto: Facebook
Marius Budăi a venit luni cu anunţuri pentru pensionari, Foto: Facebook

Principiile stabilite cu Comisia Europeană sunt următoarele: creșterea treptată a vârstei de pensionare, în conformitate cu Sistemul Public de Pensii până la vârsta de 65 de ani. Astfel, fiecare om care lucrează în România va trebui să fie echivalent, să nu fie deosebiri între cei care lucrează în anumite sisteme și cei care lucrează în Sistemul Public de Pensii și vor avea o vârstă de pensionare până la 65 de ani, așa cum este prevăzută gradual și în legea din Sistemul Public de Pensii.

De asemenea, drepturile de pensii vor fi calculate prin creșterea treptată a perioadei de contribuție, așa cum este prevăzut și în sistemul public, astfel încât, la finalul acestei perioade, raportarea să fie la întreaga perioadă. Deci nu vor mai fi alese anumite perioade din interiorul a ceea ce au contribuit, ci va fi raportare la întreaga perioadă.

Un alt principiu este creșterea treptată a vechimii necesare în specialitate pentru acele categorii care nu aveau deja această raportare. Vă aduceți aminte că în proiectul inițial am avut anumite raportări către stagiu minim de cotizare, pentru cei care nu aveau această posibilitate și nu aveam această obligație, mai ales, în legea actuală.”, a declarat ministrul Muncii.

Un alt principiu este eliminarea unor categorii de indemnizații și pensii stabilite și plătite în baza unor legi speciale și acest lucru se face și s-a făcut prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor astfel încât, după cum știți, în lege este exemplul cu magistrații cărora nu li se mai permite astfel de asimilare, ci 20 de ani, cel puțin în magistratură, pentru că doar atunci ai acele interdicții și limitări ale unor drepturi și, de asemenea, au fost exceptate unele categorii din funcționarii publici și parlamentari de la acest aspect.

Acestea sunt principiile agreate. O parte din amendamente deja sunt gata și le-am prezentat liderilor coaliției. Am primit dispoziția, astfel încât, până miercuri seara, toate amendamentele să fie gata scrise și discutate cu sistemele și toți colegii mei, miniștrii de resort, împreună cu specialiștii din Ministere, să vină cu inputul dumnealor și să avem amendamentele terminate și finalizate, astfel încât, joi, coaliția politică să le poată pune în Parlament. Astea sunt cele agreate. Pentru mine a fost îmbucurător faptul că am reușit să obțin de la Comisie aceste principii, astfel încât, să avem jalonul îndeplinit.”, a mai precizat Marius Budăi.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite