Borza, la Forumul Energii Curate: Hidroelectrica finanţează OZN-uri ca Tarniţa şi amenajările Făgăraş-Hoghiz şi Roman-Paşcani

0
0
Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, susţine că centralele Vidraru, Stejaru şi Mărişel ar trebui modernizate cu prioritate FOTO Eduard Enea
Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, susţine că centralele Vidraru, Stejaru şi Mărişel ar trebui modernizate cu prioritate FOTO Eduard Enea

În loc să modernizeze centralalele vitale pentru asigurarea serviciilor de sistem, Hidroelectrica vrea să finanţeze proiecte care nu au valoare energetică mare, a declarat Remus Borza, preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group.

El a precizat că Hidroelectrica ar trebui să modernizeze centralele Vidraru, Stejaru, Mărişel sau Râul Mare, care au împreună aproape 1.000 MW din cei aproximativ 6.000 MW ai companiei de stat, şi care asigură majoritatea serviciilor de sistem. Hidrocentralele respective au 40-50 de ani, a mai spus el.

Remus Borza a mai spus că Hidroelectrica negociază cu una dintre cele mai mari trei bănci din Europa contractarea unui credit de 400 de milioane de euro, pentru retehnologizarea a acestor patru hidrocentrale - Vidraru, Stejaru, Mărişelu şi Râul Mare.

„În 50 de ani, Hidroelectrica nu a găsit bani să modernizeze aceste centrale, dar finanţează OZN-uri ca Tarniţa, Făgăraş-Hoghiz sau Român-Paşcani“, a spus el.

Proiectul de la Tarniţa este vechi de 30 de ani, iar realizarea acestei centrale pe pompaj ar necesita o investiţie de 1,3 miliarde de euro. Amenajările de la Făgăraş-Hoghiz şi Roman-Paşcani au fost indicate în timpul insolvenţei drept investiţii cu randament energetic scăzut şi cu alte funcţiuni. 

La Făgăraş-Hoghiz urma să se realizeze o a două centrală nucleară, iar pentru Român-Paşcani funcţiunea principală este de irigaţii.


Energiile curate, în atenţia experţilor

Oficialităţi de top, specialişti în energie, dar şi consultanţi, bancheri şi reprezentanţi ai pieţei de capital dezbat astăzi principalele tendinţe în sectorul energiilor curate, în sectoarele hidro şi nuclear. Noile politici energetice ale României şi trendurile din acest sector în contextul reevaluării strategiei ţării noastre sunt temele directoare pe care le dezbat astăzi oficialităţi din sectorul de profil şi specialiştii reuniţi la Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, organizat de Adevărul Group.

Printre cei care participă la dezbatere se numără Constantin Niţă – ministrul delegat pentru Energie, Remus Borza – preşedintele Consiliului de Supraveghere al Hidroelectrica, Daniela Lulache – director general al Nuclearelectrica, Nicolae Havrileţ - preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi Ludwik Sobolewski – directorul executiv al BVB.


La Forumul „România 2020: Politici sustenabile pentru energii curate hidro&nuclear“, eveniment organizat de Adevărul Group, s-au mai dezbătut temele: 

Producţia de energie electrică în contextul în care consumul nu acoperă producţia. România trebuie să dezvolte producţia de energie electrică indiferent dacă în acest moment consumul nu acoperă producţia, a afirmat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie.

Schema de sprijin pentru consumatorii industriali de energie electrică şi gaze naturale. România negociază cu oficialii Comisiei Europene găsirea unor scheme de sprijin pentru industrie în domeniul gazelor naturale şi a energiei electrice, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Amânarea programului de liberaşizare a preţului gazelor pentru consumatorii industriali. Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) şi-au dat acordul de principiu pentru amânarea cu un an, până în 2015, a programului de liberalizare a preţului gazelor naturale destinate consumatorilor industriali, a declarat Constantin Niţă, ministrul delegat pentru Energie. 

Remunerarea corectă a capacităţilor care asigura securitatea energetică. În Europa se observă o schimbare a paradigmei energetice, punându-se tot mai mult problema remunerării corecte a capacităţilor care asigura securitatea energetică, după ce până acum investitorii au fost remuneraţi mai mult pentru energiile regenerabile, a declarat Valeriu Binig, director Energy&Resources în cadrul Deloitte. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite