Boloş, despre scăderea preţurilor la alimente: Trebuie să fim atenţi ca ieftinirea să apară pe tot lanţul

0
Publicat:

Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a vorbit, joi, despre ieftinirea alimentelor de bază, precizând că trebuie să fim atenţi ca această ieftinire să apară pe tot lanţul de la procesator până la vânzătorul final şi distribuitor.

Ministrul Finanțelor a vorbit despre scăderea prețurilor la alimente, Foto: Gov.ro
Ministrul Finanțelor a vorbit despre scăderea prețurilor la alimente, Foto: Gov.ro

Legat de ieftinirea prețului la produsele alimentare care sunt luate în discuție și urmează a fi dezbătute la nivelul Guvernului, contextul actual este acela în care populația așteaptă aceste măsuri din partea Guvernului și a coaliției de guvernare. Am asistat la o creștere a prețurilor la produsele alimentare și, în general, a prețurilor în perioada de criză. Ele au crescut atât pe componenta de utilități publice dar și în zona aceasta de produse alimentare.

După cum știm, proiectul care este acum în dezbatere publică, legat de ieftinirea la produsele alimentare a fost inițiat de Ministerul Agriculturii și a fost explicat în cadrul coaliției de guvernare. El are ca și obiectiv final ieftinirea prețului la produsele alimentare prin această plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distibuitor cu 5% și la nivel de vânzător final cu 20%. Este proiectul mult așteptat de către toți românii și care urmează să fie implementat pe o perioadă de 3 luni de zile.”, a transmis, joi, oficialul.

Potrivit acestuia, românii așteaptă ieftiniri considerabile ale prețurilor produselor alimentare.

Desigur, aici trebuie să fim atenți ca această ieftinire să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final și distribuitor, pentru a putea fi implementat așa cum a fost discutat și susținut de către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și lista pe care deja o avem anexată la proiectul de ordonanță aflat în dezbatere publică cuprinde o serie de produse alimentare de bază pe care le folosesc toți românii.”, a mai precizat Marcel Boloș.

Ministrul a subliniat că perioada de implementare este de trei luni de zile, după care se va face o analiză a impactului pe care aceste măsuri le-au avut în ceea ce privește prețul la produsele alimentare și apoi se vor lua deciziile următoare în ceea ce privește consecințele pe care le-a produs măsurile luate la nivel de procesator, distribuitor și vânzător final de produse alimentare.

Marcel Boloș spune că râmâne de văzut dacă după cele trei luni de zile, dacă prețurile s-au ieftinit, dacă prețurile au rămas tot la fel.

O măsură care în alte state ale Uniunii Europene au produs și au avut efecte pe anumite categorii de riscuri. Este prematur să discutăm continuarea. Eu spun că trebuie să vedem modul în care va produce efecte și în funcție de asta să luăm pe mai departe măsurile corespunzătoare continuării.”, a explicat sursa citată.

Ministrul susține că, dacă prețurile scad, și în piață se vede la raft o scădere a prețurilor, este limpede că această măsură este în folosul românilor și trebuie continuată.

Ce presupune proiectul publicat de Ministerul Agriculturii

Cotele de adaos comercial pentru 14 grupe de produse alimentare se vor limita pentru o perioadă de 3 luni, conform proiectului de Ordonanţă de Urgenţă privind instituirea unei măsuri cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare, publicat miercuri pe site-ul Ministerului Agriculturii.

Prezenta ordonanţă de urgenţă instituie, pentru sectorul agricultură şi industrie alimentară, măsura cu caracter temporar de combatere a creşterii excesive a preţurilor la unele produse agricole şi alimentare. Măsura se aplică tuturor persoanelor juridice înregistrate în România, indiferent de forma de organizare, pe întreg lanţul de producţie, import, comerţ intracomunitar, distribuţie şi vânzare cu amănuntul, pentru produsele agricole şi alimentare descrise în anexa care face parte integrantă din prezenta ordonanţă de urgenţă", se menţionează în proiect.

Potrivit prevederilor actului normativ, cotele de adaos comercial vor fi limitate astfel:

-maximum 20% la procesator, aplicată faţă de costul de producţie al produsului, calculat potrivit reglementărilor contabile în vigoare, în care sunt incluse cheltuielile directe şi indirecte;

- maximum 5% practicată în mod cumulat pe întreg lanţul de distribuţie, indiferent de numărul de distribuitori pe lanţ şi aplicată faţă de preţul de achiziţie, la care se adaugă cheltuielile operaţionale;

- maximum 20% la comerciant, la vânzarea cu amănuntul şi cash&carry, aplicată faţă de preţul de achiziţie la care se adaugă cheltuielile directe şi indirecte ale comerciantului (în cota de adaos comercial de maximum 20% vor fi incluse şi remizele şi risturnele, prevăzute în art.3 pct. 6 din Legea nr. 81/2022 privind practicile comerciale neloiale dintre întreprinderi în cadrul lanţului de aprovizionare agricol şi alimentar).

Ce alimente sunt vizate

Alimentele care vor beneficia de reducerea cotelor de adaos comercial, discutate şi agreate cu toate părţile implicate în producţia şi comerţul cu alimente, sunt:

- pâine albă simplă 300 - 500 grame, fără specialităţi; 

- lapte de vacă proaspăt 1,5% grăsime, 1 litru;

- brânză telemea de vacă vrac,

- iaurt simplu din lapte de vacă, grăsime 3,5%, maximum 200 grame;

- făină albă de grâu "000" 1 kg; mălai 1 kg;

- ouă găină calibru M 10 bucăţi;

- ulei de floarea soarelui 1 litru;

- carne proaspătă pui (pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os, aripioare de pui);

-carne proaspătă de porc (carne de lucru, pulpă de porc cu os şi fără os, spată porc);

- legume proaspete vrac (roşii, castraveţi, ceapă galbenă, fasole uscată, morcovi, ardei gras, ardei kapia;

- fructe proaspete vrac (mere roşii şi mere golden, prune, pepene roşu, struguri de masă); cartofi proaspeţi albi vrac;

- zahăr alb tos 1 kg.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite