Lista alimentelor care se pot ieftini în România. Cum se va realiza plafonarea adaosului comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O serie de alimente de bază se vor ieftini pe o perioadă de 3 luni, ca urmare a reducerii adaosului comercial practicat de procesatori și de retaileri, au declarat surse avizate pentru „Adevărul”.

Coș cu alimente într-un supermarket
O serie de alimente de bază se pot ieftini ca urmare a plafonării adaosului comercial

Proiectul de ordonanță de urgență urmează să fie pus în dezbatere publică și, după ce va primi toate avizele necesare, să fie aprobat în ședința de Guvern, au declarat sursele citate.

Pe perioada de 3 luni în care se vor aplica prevederile privind plafonarea adaosului comercial la un maximum de 20%, atât în cazul procesatorilor, cât și a retailerilor, vor fi eliminate taxele de remiză și de risturnă”, au precizat sursele citate pentru „Adevărul”.

Potrivit acestora, lista alimentelor de bază pentru care adaosul comercial va fi plafonat la un maximum de 20%, procent care se aplică deopotrivă procesatorilor, cât și retailerilor, este următoarea:

1. Pâine albă simplă întreagă cu gramaj cuprins între 300g-500 grame, fără specialități

2. Lapte de vacă proaspăt 1L, grăsime 1,5%

3. Brânză telemea din lapte de vacă vrac

4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3.5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame

5. Făină albă de grâu ”000” 1 Kg

6. Mălai standard 1 kg

7. Ouă de găină calibrul M 10 buc.

8. Ulei de floarea-soarelui 1L

9. Carne proaspătă pui 9pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os și aripi pui, varianta standard)

10. Carne proaspătă porc (carne porc lucru, pulpă porc)

11. Legume proaspete vrac (oșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei kapia)

12. Fructe proaspete vrac (mere roșii și mere golden, prune, pepene roșu, struguri de masă)

13. Cartofi proaspeți albi vrac

14. Zahăr alb tos 1 Kg

La data de 22 iunie a.c., Guvernul a discutat propunerile de reducere a prețurilor pentru alimentele de bază, măsură care nu va afecta însă producătorii.

Atunci, premierul Marcel Ciolacu a spus că a primit deja răspunsul marilor lanţuri de magazine la propunerea Guvernului privind reducerea preţurilor la alimente de bază şi urmează să finalizeze un acord. „Vreau să subliniez foarte clar: va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului și al mediului privat”, a mai adăugat premierul Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului a arătat că este vorba de pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete şi a dat asigurări că va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români.

Aici ne referim la pâine, lapte, brânzeturi, carne, ouă, făină, mălai, ulei, legume şi fructe proaspete”, a mai spus premierul. ”Vreau să subliniez foarte clar, va fi o scădere care nu va pune presiune pe producătorii români. Cred că românii merită din plin un asemenea gest sub forma unui efort comun al statului şi al mediului privat”, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu. 

Oprea: Un produs pleacă cu 10 lei de la producător și ajunge la raft cu 22 lei

Ulterior, ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, le-a explicat jurnaliștilor că reducerea prețurilor la alimentele de bază nu-i va afecta sub nicio formă pe producători.

„Încerc să vă explic cât pot de clar. Vor fi analizate toate prețurile de pe întreg lanțul de aprovizionare, de la producător, la procesator și tot așa până la raft. Și vă dau un exemplu: un produs pleacă de la producător cu prețul de 10 lei și ajunge să fie vândut de pe rafturile supermarketurilor cu 22 de lei. În urma reducerii de preț pe care o vom aplica în urma adoptării ordonanței, prețul va ajunge 16 lei. În urma dialogului vom vedea exact care sunt aceste produse și care vor fi prețurile finale”, a declarat joi ministrul Radu Oprea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite