Boloș, despre cota unică sau impozit progresiv: România trebuie să reformeze sistemul fiscal

0
Publicat:

România va trebui să decidă pe termen mediu şi lung dacă rămâne la cota unică sau va introduce impozitarea progresivă, a declarat joi premierul Marcel Ciolacu, afirmație susținută și de ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Finanțe Marcel Boloș
România va trebui să decidă dacă rămâne la cota unică sau va introduce impozitul progresiv

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat joi, după ședința de guvern, că România are asumată în cererea de plată numărul patru din PNRR reforma sistemului Fiscal și că guvernul trebuie să decidă dacă menține cota unică sau optează pentruimpozit progresiv.

„Eu cred că această problemă e de perspectivă pentru ce înseamnă politica fiscală. Momentan avem o lege pe care o avem în vigoare și căreia așteptăm să îi vedem impactul bugetar. În funcție de acest impact, vom vedea ce tipuri de măsuri mai sunt de luat în continuare. România rămâne angajată în țintele de deficit bugetar.

Cert este că în cererea de plată numărul 4 avem acest jalon privind modificarea Codului Fiscal și până la depunerea cererii mai avem cererea numărul 3 și cred că până la momentul respectiv vom vedea ce este de făcut pe mai departe”, spune ministrul Finanțelor.

„E un demers care cred că întâi de toate trebuie să termină bugetul pentru 2024. În funcție de cum vor decurge lucrurile, vom stabili la momentul oportun ce tip de politică fiscală urmăm. Avem acest raport al Băncii Mondiale prin care ne-au fost recomandate o serie de măsuri, haideți să vedem prima dată impactul legii 226”, a adăugat Boloș.

Anterior, premierul afirmase că o astfel de decizie ar trebui luată de mediul de afaceri împreună cu Guvernul, coaliţia şi politicienii.

Ciolacu: Ambele au şi plusuri şi minusuri

Va trebui să decidem, pe o perioadă medie, care sunt soluţiile: menţinem cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurenţial pentru toată lumea, fără excepţii şi aceea să fie de 16%, să avem un TVA pe care să nu-l creştem, că el aduce o scădere a creşterii economice şi o creştere a inflaţiei, şi toată lupta pe care am avut-o în ultimile luni să scădem la o singură cifră şi să ne propunem pe anul viitor o inflaţie de sub cinci la sută la finalul anului, sau să mergem în zona de impozitare progresivă – eu nu refuz niciuna dintre variante”, a mai declarat premierul.

Potrivit acestuia, ”ambele au plusuri şi minusuri”.

Cota unică – nu-mi creează un disconfort dacă această cotă unică rămâne, dar în acest moment ea nu mai este unică - sunt peste 500 de modificări legislative diverse care au modificat cu totul filosofia creării Codului Fiscal”, a mai declarat premierul.

Marcel Ciolacu afirmă, de asemenea, că măsurile fiscale pe care le-a luat vor trebui dublate şi triplate de reforma în sistemul bugetar şi de lupta cu evaziunea fiscală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite