FMI ar fi recomandat României să aplice un impozit progresiv pe salarii

0
Publicat:

Măsurile fiscale deja aprobate de Executiv par să nu fie suficiente pentru reducerea deficitului bugetar, motiv pentru care FMI ar fi recomandat României să aplice impozit progresiv pe salarii.

Un calculator așezat pe niște formulare ANAF
FMI recomandă României să aplice un impozit progresiv pe salarii

O echipă a Fondului Monetar Internaţional, condusă de Jan Kees Martijn, şeful misiunii pentru România, se află la Bucureşti în perioada 25 septembrie - 4 octombrie 2023, pentru analiza anuală a economiei româneşti în baza Articolului IV.

Potrivit unor surse citate de Antena3, reprezentanții FMI ar insista ca Guvernul să introducă impozitul progresiv. Tema ar fi fost abordată întâlnirea specialiștilor FMI cu reprezentanții Ministerului Finanțelor, unde le-au fost prezentate măsurile fiscal-bugetare.

Specialiștii FMI atrag însă atenția că ANAF trebuie să cunoască toate sursele de venit pe care o persoană le are pentru ca impozitul progresiv să poată fi implementat. În acest moment Fiscul obține informațiile sursă cu sursă.

Echipa FMI va discuta cu reprezentanţi ai Ministerului Finanţelor, ai Băncii Naţionale a României şi ai altor agenţii guvernamentale, cu reprezentanţi ai sectorului privat şi ai organizaţiilor neguvernamentale despre politicile economice ale țării noastre.

La finalul vizitei, e de aşteptat ca misiunea FMI să organizeze o conferinţă de presă. Scopul consultărilor în baza Articolului IV e formularea de recomandări pentru asigurarea stabilităţii şi a unei evoluţii pozitive la nivelul economiei.

Ce înseamnă impozitarea progresivă a salariilor

Impozitarea progresivă a salariilor înseamnă că vor exista diferite cote de impozitare, aplicate între anumite plafoane.

După 1990, în România taxarea veniturilor s-a făcut în diverse forme de impozit progresiv, până în 2004.

În perioada 2000-2004, când a fost introdus în legislație și conceptul de „venit global al persoanelor fizice”, existau în România cinci praguri de venit impozabil: 18%, 23%, 28%, 34% și 40%.

Începând cu 2005 a fost introdusă cota unică de 16% care a fost menținută la acest nivel până în 2017, an în care cota unică a scăzut la 10% din veniturile globale brute.

În prezent, surse apropiate discuțiilor dintre oficialii români și cei ai FMI spun că s-ar fi vehiculat ca prima variantă ideea creșterii impozitului pe salariu de la 10% la 15% pentru toate salariile din România, indiferent că vorbim de stat sau privat.

O a doua variantă luată în calcul potrivit Newsweek ar fi impozitarea cu 10% a salarilor de 6.000 lei și de 20% pentru salariile nete de peste 6.000 lei și 25% pentru salariile nete de peste 8.000 de lei.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite