Ciolacu: Variantele pentru reforma fiscală sunt cotă unică de 16% sau impozitul progresiv

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Marcel Ciolacu a precizat că în privința reformei fiscale sunt două variante: o cotă unică de 16%, care ar majora însă impozitarea din prezent pe venit și pe capital, sau impozitul progresiv.

Premierul propune două soluții pentru reforma fiscală FOTO Inquam Photos
Premierul propune două soluții pentru reforma fiscală FOTO Inquam Photos

„România și-a asumat în PNRR că va veni cu o reformă fiscală. Din punctul meu de vedere, reforma fiscală stă în două principii pe care va trebui la un moment dat, împreună cu dumneavoastră, politicienii, guvernul, coaliția, să stăm cu toții la masă și să hotărâm odată pentru o perioadă, nu scurtă de această dată, ci pentru o perioadă medie, care este soluția cea mai bună. Vom menține cota unică, dar să fie cotă unică, creând un mediu concurențial corect pentru toată lumea, fără excepții, și aceea să fie cea din acest moment, de 16%”, a spus premierul Marcel Ciolacu.

Șeful Guvernului a continuat: „Să avem un TVA pe care să nu îl creștem, fiindcă el aduce automat și scădere a creșterii economice, dar mai ales aduce inflație. Și toată lupta pe care am avut-o cel puțin în ultimele luni să scădem la o singură cifră și să ne propunem pentru anul viitor o inflație de sub 5% la finalul anului. Sau să mergem în zona de impozitare progresivă. Eu nu refuz niciuna dintre variante”.

În prezent, în România, impozitarea pe venit și pe capital este de 10%, respectiv 8%, astfel că o creștere de până la 16% ar majora puternic taxele.  

În încercarea creșterii veniturilor la bugetul de stat și a scăderii cheltuielilor, o altă măsură propusă chiar de ministrul Marcel Boloș este aceea de recopensare a celor care denunță evazioniștii, despre care premierul a afirmat că va fi discutată în Guvern. 

Marcel Ciolacu a punctat însă că „nu trebuie să îi transformăm pe cei cu păreri diferite în dușmani ai poporului”.

„Am o mare rugăminte. Eu sunt mai în vârstă și am trăit sub comunism, chiar dacă avem alte păreri, nu trebuie să-i transformăm pe cei cu păreri în dușmani ai poporului. Fiecare ministru, asta-i treaba lui, să aibă o părere. Câteodată-s bune, câteodată-s rele”, a mai completat Ciolacu.   

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite