Bogații devin și mai bogați, săracii și mai săraci: Diferențele se vor accentua

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei mai bogați cinci bărbați din lume și-au dublat averea până la 869 de miliarde de dolari din 2020, în timp ce aproape 5 milioane de oameni (cei mai săraci din lume) au pierdut bani, arată un raport al Oxfam înainte de întâlnirea superbogaților de la Davos.

Un morman de bancnote în fața unui miliardar
Bogații lumii devin și mai bogați, săracii și mai săraci. Foto Shutterstock

Detaliile vin într-un raport al Oxfam, când cei mai bogați oameni din lume se adună de luni la Davos, Elveția, pentru reuniunea anuală a Forumului Economic Mondial a liderilor politici, directorilor de corporații și superbogaților, scrie The Guardian.

Decalajul dintre bogați și săraci este probabil să crească, spune raportul, și va duce la „încoronarea” primului trilionar din lume într-un deceniu. În același timp, avertizează, dacă tendințele actuale vor continua, sărăcia mondială nu va fi eradicată pentru încă 229 de ani.

Subliniind o creștere dramatică a inegalității de la pandemia de Covid, Oxfam a spus că miliardarii lumii sunt cu 3,3 miliarde de dolari (2,6 miliarde de lire sterline) mai bogați decât în ​​2020, iar averea lor a crescut de trei ori mai repede decât rata inflației.

Raportul Inequality Inc. constată că șapte din 10 dintre cele mai mari corporații ale lumii au un miliardar ca CEO sau acționar principal, în ciuda stagnării nivelului de trai pentru milioane de lucrători din întreaga lume.

Compilând date de la compania de cercetare Wealth X, publicația spune că averea combinată a primilor cinci cei mai bogați oameni din lume – Elon Musk, Bernard Arnault , Jeff Bezos, Larry Ellison și Mark Zuckerberg – a crescut cu 464 de miliarde de dolari, sau 114%. În aceeași perioadă, averea totală a celor mai sărace 4,77 miliarde de oameni – reprezentând 60% din populația lumii – a scăzut cu 0,2% în termeni reali.

Oamenii din întreaga lume lucrează mai mult și mai mult timp, adesea pentru salarii de mizerie în locuri de muncă precare și nesigure”, se spune în raport. „În 52 de țări, salariile medii reale a aproape 800 de milioane de muncitori au scăzut. Acești muncitori au pierdut un total de 1,5 miliarde de dolari în ultimii doi ani, echivalentul a 25 de zile de salariu pierdut pentru fiecare lucrător.

La polul opus, averea celor superbogați și profiturile afacerilor au crescut brusc, în ciuda presiunii asupra gospodăriilor pe fondul crizei costului vieții. 148 dintre cele mai mari corporații din lume au înregistrat împreună profituri nete totale de 1,8 miliarde de dolari în anul până în iunie 2023, o creștere de 52% în comparație cu profitul net mediu în perioada 2018 - 2021.

O taxă pe avere ar aduce 22 de miliarde de lire sterline în fiecare an

Solicitând o taxă pe avere pentru a restabili echilibrul dintre muncitori și șefii și proprietarii de companii superbogate, raportul spune că o astfel de taxă asupra milionarilor și miliardarilor britanici ar putea aduce 22 de miliarde de lire sterline în fiecare an, dacă este aplicată la o rată de 1% până la 2% pentru averea netă de peste 10 milioane de lire sterline.

Julia Davies, un investitor și membru fondator al Patriotic Millionaires UK, un grup nepartizan de milionari britanici care militează pentru un impozit pe avere, a spus că taxele pe avere sunt „minuscule” în comparație cu impozitarea veniturilor din muncă.

„Imaginați-vă pentru ce ar putea plăti 22 de miliarde de lire sterline pe an investite în servicii publice și infrastructură; Îmbunătățirea vieții fiecăruia dintre noi care trăiește în Marea Britanie și oferirea bătrânilor, tinerilor și vulnerabili ai noștri îngrijirea și sprijinul de care au nevoie și merită”, a spus ea.

Oxfam a spus că cel mai recent indice Gini – care măsoară inegalitatea – a constatat că inegalitatea globală a veniturilor este acum comparabilă cu cea din Africa de Sud, țara cu cea mai mare inegalitate din lume.

1% din superbogații lumii dețin 59% din totalul activelor financiare globale

Cei mai bogați 1% din lume dețin 59% din toate activele financiare globale – inclusiv acțiuni, acțiuni și obligațiuni, plus participații în afaceri private. În Marea Britanie, cei mai bogați 1% dețin 36,5% din toate activele financiare, cu o valoare de 1,8 miliarde de lire sterline.

Aleema Shivji, directorul executiv interimar al Oxfam, a declarat: „Aceste extreme nu pot fi acceptate ca o nouă normă, lumea nu își poate permite încă un deceniu de diviziune. Sărăcia extremă din cele mai sărace țări este încă mai mare decât era înainte de pandemie, totuși un număr mic de bărbați superbogați se întrec pentru a deveni primul trilionar din lume în următorii 10 ani.

Această prăpastie tot mai mare dintre bogați și săraci nu este întâmplătoare și nici inevitabilă. Guvernele din întreaga lume fac alegeri politice deliberate care permit și încurajează această concentrare distorsionată a bogăției, în timp ce sute de milioane de oameni trăiesc în sărăcie. O economie mai corectă este posibilă, una care funcționează pentru noi toți. Este nevoie de politici concertate care să ofere o impozitare mai echitabilă și sprijin pentru toată lumea, nu doar pentru cei privilegiați.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite