Oxfam: Trebuie noi impozite pentru superbogați. Sărăcia este în creștere, dar pentru miliardari fiecare zi este un câștig

0
Publicat:

Oxfam a solicitat măsuri imediate pentru a combate creșterea inegalităților la nivel mondial după pandemia de COVID-19, dezvăluind că aproape două treimi din noua avere acumulată de la începutul pandemiei a revenit celor mai bogați 1%, relatează The Guardian.

Cei mai bogați au încasat 26 de miliarde de dolari.  Foto: Shutterstock (Arhivă)
Cei mai bogați au încasat 26 de miliarde de dolari. Foto: Shutterstock (Arhivă)

Într-un raport care coincide cu întâlnirea anuală a elitei mondiale la Forumul Economic Mondial de la Davos, organizația a declarat că cei mai bogați au încasat 26 de miliarde de dolari din noua avere până la sfârșitul anului 2021. Aceasta a reprezentat 63% din totalul noilor averi, restul revenind celor 99% din oameni. 

Oxfam a declarat că, pentru prima dată într-un sfert de secol, creșterea bogăției extreme a fost însoțită de o creștere a sărăciei extreme și a cerut ca noi taxe să fie percepute de la cei foarte bogați. 

Politicile introduse pentru a combate impactul economic al COVID- 19, precum ar fi reducerea ratelor dobânzilor și relaxarea cantitativă, au crescut valoarea proprietăților și a acțiunilor, care tind să fie deținute de persoanele mai bogate. 

Danny Sriskandarajah, directorul executiv al Oxfam GB: „Realitatea economică actuală este un afront adus valorilor umane fundamentale. Sărăcia extremă este în creștere pentru prima dată în ultimii 25 de ani și aproape un miliard de oameni se confruntă cu foametea, dar pentru miliardari, fiecare zi este un câștig. 

 Crizele multiple au împins milioane de oameni la marginea prăpastiei, în timp ce liderii noștri nu reușesc să înțeleagă ce se întâmplă, guvernele trebuie să înceteze să mai acționeze pentru interesele celor puțini. 

 Cum putem accepta un sistem în care cei mai săraci plătesc taxe mult mai mari decât cei superbogați? Guvernele trebuie să introducă taxe mai mari pentru cei superbogați acum”

Conform Oxfam, superbogații au contribuit în mod clar la criza climatică. Miliardarii emit de un milion de ori mai multe gaze cu efect de seră decât o persoană obișnuită. De asemenea, aceștia au fost de două ori mai susceptibili de a investi în industrii poluante, în comparație cu investitorul mediu. 

Astfel, s-a solicitat introducerea unor taxe unice asupra averii celor mai bogați 1%, precum și impozite excepționale pentru a pune capăt profiturilor în timpul crizei globale a costului vieții. Ulterior, ar trebui să existe o creștere permanentă a impozitelor pentru cei bogați, cu rate mai mari pentru multimilionari și miliardari. 

Ministrul columbian al Finanțelor José Antonio Ocampo a declarat: „Impozitarea celor mai bogați nu mai este o opțiune, este o necesitate. Inegalitatea globală a explodat și nu există o modalitate mai bună de a combate inegalitatea decât redistribuirea bogăției”

Echitatea se află în centrul reformelor fiscale din Columbia. În mod concret, aceasta înseamnă un nou impozit pe avere, taxe mai mari pentru persoanele cu venituri mari și pentru marile corporații care obțin profituri extraordinare pe piețele internaționale, precum și încetarea stimulentelor fiscale care există fără o justificare socială sau de mediu clară

 De asemenea, implementăm taxe pe serviciile digitale și adoptăm o rată minimă de impozitare a companiilor, bazându-ne pe acordul fiscal internațional”, a mai adăugat Ocampo.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite