Bloomberg: Dăncilă continuă planurile populiste ale lui Dragnea de a creşte salarii şi pensii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi s-au distanţat iniţial de Liviu Dragnea, social-democraţii din România continuă discursul referitor la pensii şi salarii din programul de guvernare, creat de fostul şef, pentru a câştiga înapoi voturile românilor, scrie Bloomberg.

În primul său discurs ca preşedinte interimar şi cu un ochi asupra alegerilor de anul viitor, premierul Viorica Dăncilă a promis să respecte creşterile planificate de pensii şi salarii pentru bugetari gândite de Liviu Dragnea, care execută acum o pedeapsă cu închisoarea de 3,5 ani pentru corupţie.

„Vrem să continuăm şi să revenim la mesajul şi la promisiunile pe care le-am făcut în 2016, pentru a trece peste această perioadă dificilă. Trebuie să ne apropiem de oameni”, a declarat Dăncilă.

Premierul se distanţează astfel de reformele controversate care au atras îngrijorări din partea Uniunii Europene că vor reduce independenţa justiţiei. Dar promisiunile de cheltuieli ale premierului riscă să adâncească şi mai mult deficitul bugetar al României, care este deja aproape de limitele permise de UE.

„Pentru a-şi îmbunătăţi şansele la viitoarele alegere, focusul se va muta din nou către populismul economic”, susţine Dan Buşca, economist la UniCredit Bank. Social-democraţii ar putea implementa două creşteri majore de pensii, ducând deficitul bugetar la 3,4% din produsul intern brut, în acest an, şi dincolo de 4% în 2020, a spus el. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite