BCE ar putea majora dobânzile în ritmul actual pentru o vreme. „Nu avem alternativă”

0
Publicat:

BCE ar putea majora dobânzile în ritmul actual pentru „o perioadă de timp" pentru a contracara inflaţia, a afirmat joi Luis de Guindos, vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, într-un interviu acordat publicaţiei Le Monde, transmite Reuters.

Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară, Foto: Arhivă Adevărul
Banca Centrală Europeană a majorat dobânda de politică monetară, Foto: Arhivă Adevărul

Pentru a reduce inflaţia în zona euro, Banca Centrală Europeană a majorat săptămâna trecută dobânda de politică monetară la 2,5%, a patra creştere consecutivă.

Nu avem alternativă, trebuie să acţionăm. Majorarea dobânzii de referinţă cu câte 50 de puncte de bază ar putea deveni în viitorul apropiat noua normă", a declarat oficialul BCE, informează Agerpres.

Acesta a adăugat: „Dacă nu facem nimic, situaţia se va înrăutăţi deoarece inflaţia este unul din factorii care stau în spatele actualei recesiuni".

Potrivit sursei citate, deciziile luate până acum de BCE au avut impact asupra inflaţiei, „dar încă trebuie să facem mai mult", susţine vicepreşedintele Băncii Centrale Europene.

Louis de Guindos s-a declarat îngrijorat că pieţele ar putea subestima persistenţa inflaţiei şi ar putea considera politica fiscală ca fiind incompatibilă cu politica monetară. Băncile au un nivel solid al capitalului şi pot face faţă şocurilor, susţine oficialul BCE, adăugând că este mult mai îngrijorat de instituţiile non-bancare, în special de fondurile speculative, care au acumulat active riscante.

Banca Centrală Europeană (BCE) a decis, joia trecută, să majoreze dobânda de referinţă cu 50 puncte de bază, a patra majorare consecutivă a costului creditului, în speranţa că dobânzile mai mari vor frâna o inflaţie record din zona euro, transmitea Reuters.

Consiliul guvernatorilor a decis astăzi să majoreze cu 50 puncte de bază cele trei rate ale dobânzilor reprezentative ale BCE şi, pe baza unei revizuiri substanţiale în sus a prognozelor de inflaţie, se aşteaptă să continue să le majoreze", se arată în comunicatul de presă publicat la finalul reuniunii de joi, 15 decembrie, a Consiliului guvernatorilor BCE.

Ca urmare a deciziilor adoptate joi, rata dobânzii la operaţiunile principale de refinanţare şi ratele dobânzilor la facilitatea de creditare marginală şi la facilitatea de depozit vor creşte la 2,50%, 2,75% şi, respectiv, 2,00% începând cu 21 decembrie 2022.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite