Băncile din zona euro ar putea fi afectate de majorarea rapidă a inflaţiei. Ce avertizează BCE

0
Publicat:

Băncile din zona euro s-ar putea confrunta cu o creştere a creditelor neperformante deoarece majorarea rapidă a inflaţiei şi creşterea dobânzilor afectează veniturile gospodăriilor, în special în rândul statelor mai sărace ale blocului, se arată într-un studiu al Băncii Centrale Europene publicat marţi, transmite Reuters.

Rata inflaţiei depăşeşte 10% în zona euro, Foto: Arhivă Adevărul
Rata inflaţiei depăşeşte 10% în zona euro, Foto: Arhivă Adevărul

În timp ce rata inflaţiei depăşeşte 10%, gospodăriile îşi cheltuiesc economiile, fiind puţine semne de optimism, în special în rândul persoanelor vulnerabile, care sunt disproporţionat afectate de creşterea preţurilor la alimente şi combustibili.

,,Impactul simulat asupra calităţii activelor băncilor de la finalului anului trecut este semnificativ, deşi creditele neperformante erau la un nivel scăzut record, dar ne aşteptăm la o creştere în viitor", se arată în raport, informează Agerpres.

Potrivit sursei citate, la finalul trimestrului doi din 2022, rata creditelor neperformante se situa la 2,35%, iar în cel mai nefavorabil scenariu ar creşte cu o treime.

Băncile din Italia, Portugalia, Grecia şi Cipru s-ar putea confrunta cu cel mai semnificativ avans al creditelor neperformante, iar cele din Franţa, Irlanda şi Luxemburg nu vor avea probleme atât de grave, apreciază BCE.

Problema vizează în principal gospodăriile cu venituri mai scăzute, deoarece o creştere cu 10% a costului vieţii pentru ele ar duce la o reducere cu 20% a puterii de cumpărare, faţă de o reducere cu doar 5% în cazul gospodăriilor cu venituri medii.

Nu este o problemă de natură sistemică, deoarece familiile cu cele mai scăzute venituri deţin doar 13% din datoria bancară a gospodăriilor din zona euro, 70% fiind deţinută de gospodăriile cu venituri mai ridicate, care nu sunt atât de afectate.

,,Deşi vor creşte probabil uşor intrările în incapacitate de plată, riscurile negative la adresa calităţilor activelor băncilor sporesc, în special în ţările vulnerabile", avertizează BCE.

Potrivit unei estimări preliminare publicate de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 10,7% în luna octombrie 2022, depăşind precedentul maxim istoric de 9,9% înregistrat în luna septembrie.

Comisia Europeană estimează că inflația va scădea în 2023, dar va rămâne ridicată la 7,0% în UE și la 6,1% în zona euro, înainte de a se tempera la 3,0% și, respectiv, 2,6 % în 2024.

,,Se preconizează că valorile inflației mai ridicate decât cele preconizate în primele zece luni ale anului 2022 și presiunile tot mai mari asupra prețurilor au dus la creșterea inflației la sfârșitul anului și au ridicat rata anuală a inflației la 9,3 % în UE și la 8,5 % în zona euro. Se preconizează că inflația va scădea în 2023, dar va rămâne ridicată la 7,0 % în UE și la 6,1 % în zona euro, înainte de a se tempera la 3,0 % și, respectiv, 2,6 % în 2024.”, se arată în previziunile economice de toamnă ale Comisiei Europene.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri