BCE nu ar putea imita hotărârile Rezervei Federale a SUA, afirmă Christine Lagarde. „Nu suntem la fel“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană trebuie să fie receptivă la deciziile de politică monetară ale Rezervei Federale a SUA (Fed), care influenţează pieţele globale, dar nu ar putea imita hotărârile sale, a declarat joi preşedintele BCE, Christine Lagarde, la o conferinţă în Riga, transmite Reuters.

Fed a majorat miercuri cu 75 de puncte de bază rata dobânzii, Foto: EPA-EFE
Fed a majorat miercuri cu 75 de puncte de bază rata dobânzii, Foto: EPA-EFE

Rezerva Federală a SUA a majorat miercuri cu 75 de puncte de bază rata dobânzii, pentru a patra oară consecutiv, la un interval cuprins între 3,75% şi 4%, pentru a contracara inflaţia ridicată.

Potrivit sursei citate, acesta este cel mai ridicat nivel al dobânzii din 2008.

Preşedintele Jerome Powell a explicat că lupta contra inflaţiei va necesita o majorare a dobânzilor ,,mai ridicată decât s-a estimat anterior", ceea ce i-a determinat pe investitori să se aştepte la noi majorări de dobândă din partea BCE.

Dar Lagarde susţine că BCE care a majorat de asemenea cu 75 de puncte de bază rata dobânzii săptămâna trecută nu ar putea pur şi simplu imita Fed, deoarece condiţiile economice sunt diferite în cele 19 ţări din zona euro.

,,Trebuie să fim receptivi la potenţialele efecte negative. Nu suntem la fel şi nu putem progresa în acelaşi ritm sau nu putem avea acelaşi diagnostic al economiilor noastre", a apreciat şeful BCE, informează Agerpres.

Totuşi, Lagarde a admis că BCE este ,,influenţată de consecinţele" deciziilor Fed prin intermediul pieţelor financiare şi în special prin cursul de schimb al euro, care s-a depreciat faţă de dolar joi.

,,Cu siguranţă contează cursul de schimb şi trebuie să-l luăm în considerare când facem previziunile privind inflaţia", a afirmat preşedintele BCE.

Tot la reuniunea de la Riga, guvernatorul Băncii Centrale a Letoniei, Martins Kazaks, a declarat că ratele dobânzilor trebuie să crească la un nivel ,,mult mai ridicat" şi nu este necesară o pauză pentru aceste majorări la finalul anului.

Şi Banca Angliei (BoE) a decis joi să majoreze dobânda de politică monetară cu 75 de puncte de bază şi a avertizat că Marea Britanie se va confrunta cu cea mai îndelungată recesiune de la începutul publicării datelor statistice, transmit BBC şi Reuters.

Cei nouă membri ai Comitetului de politică monetară de la BoE au votat 7 la 2 pentru majorarea dobânzii de referinţă de la 2,25% până la 3%, cea mai semnificativă creştere din 1989 şi cel mai ridicat nivel din 2008, când sistemul bancar britanic era afectat de criza financiară globală.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite