BCE: Recesiunea va veni în zona euro mai repede decât ne așteptam

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Banca Centrală Europeană vede o probabilitate crescută a unei recesiuni în cele 19 țări care utilizează moneda euro, avertizând că sunt riscuri de pierderi bancare și tulburări pe piețele financiare.

BCE se așteaptă ca zona euro să intre mai repede în recesiune Foto Shuttesrtock
BCE se așteaptă ca zona euro să intre mai repede în recesiune Foto Shuttesrtock

Oamenii și firmele simt deja impactul creșterii inflației și al încetinirii activității economice”, a spus vicepreședintele BCE, Luis de Guindos, potrivit thehill.com.

În timp ce banca și-a publicat miercuri evaluarea bianuală a stabilității financiare a zonei euro, de Guindos a spus că „riscurile pentru stabilitatea financiară au crescut, în timp ce o recesiune tehnică în zona euro a devenit mai probabilă”.

  • Un grafic publicat împreună cu raportul a indicat o șansă de recesiune de 80% în zona euro și Regatul Unit în anul următor și o probabilitate de 60% în S.U.A.

Mulți economiști și Comisia executivă a Uniunii Europene au prezis deja o recesiune tehnică pentru ultimele trei luni ale anului și prima parte a anului viitor, deoarece prețurile vertiginoase la utilități și costurile alimentelor fură consumatorii de puterea de cumpărare.

Creștere economică infimă în zona euro

O recesiune tehnică înseamnă două sau mai multe trimestre consecutive de scădere a producției economice. Economiștii din cadrul comitetului de întâlnire a ciclului economic al zonei euro folosesc totuși o gamă mai largă de informații pentru a determina recesiunile, cum ar fi cifrele șomajului și profunzimea recesiunii. Economia zonei euro a înregistrat o creștere de 0,2% în perioada iulie-septembrie.

Așteptările economiștilor sunt că creșterea ar trebui să se reia primăvara viitoare, pe măsură ce inflația scade de la nivelurile de vârf și pe măsură ce presiunea pe timp de iarnă asupra livrărilor de gaze naturale se reduce.

Inflația ridicată își răspândește efectele în economie, crescând probabilitatea ca băncile să înregistreze mai multe pierderi din împrumuturi, a spus BCE în raport.

Între timp, incertitudinea cu privire la cât de mare și cât de mult va merge inflația „a crescut riscul unor ajustări dezordonate ale prețurilor activelor pe piețele financiare”. Dincolo de asta, presiunea a crescut asupra oamenilor, companiilor și guvernelor care sunt mai îndatorate decât altele.

Inflația a atins 10,7% în octombrie în zona euro

Inflația, care a atins o rată anuală de 10,7% în zona euro în octombrie, a fost alimentată de faptul că Rusia a oprit majoritatea gazelor naturale către Europa, pe fondul războiului din Ucraina. Acest lucru a dus la creșterea semnificativă a prețurilor gazelor naturale și a crescut prețul energiei electrice și al proceselor industriale care folosesc multă căldură sau gaze naturale.

Politicienii numesc oprirea drept o încercare a președintelui rus Vladimir Putin de a submina sprijinul guvernelor europene pentru Ucraina. Exportatorul rus de gaze Gazprom a invocat dificultăți tehnice și refuzul unor importatori de a plăti în ruble.

Înainte de război, Europa și, în special, cea mai mare economie a ei, Germania, depindeau de Rusia ca furnizor major atât de petrol, cât și de gaze naturale. Prețurile petrolului au crescut, de asemenea, pe piețele globale, deoarece unii clienți occidentali boicotează petrolul rusesc și o dată de 5 decembrie se profilează pentru Europa pentru a interzice transporturile de țiței rusești pe mare.

În general, BCE a declarat că sistemul bancar din zona euro este bine poziționat pentru a face față riscurilor suplimentare. Banca a avertizat guvernele îndatorate să fie prudente cu privire la evitarea adunării mai multor datorii prin cheltuieli pentru reducerea energiei pentru consumatori și să se asigure că astfel de programe sunt vizate către persoanele care au cea mai mare nevoie.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite