Băncile ar trebui să-și asume recalibrarea ratelor pentru a evita creditele neperformante, susține șeful ANPC

0
Publicat:

Horia Constantinescu, președintele Autorității Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă românilor să ceară recalcularea ratelor pe care le au la bănci.

ANPC a amendat 19 bănci din România pentru modul în care calculează ratele, Foto: Arhvă Adevărul
ANPC a amendat 19 bănci din România pentru modul în care calculează ratele, Foto: Arhvă Adevărul

În cadrul unui interviu acordat Digi24, șeful ANPC a transmis: „Ratele românilor trebuie rediscutate, în opinia mea, cu banca, pentru a se întoarce în zona în care ele au fost stabilite inițial. Iau un exemplu. Un consumator mi-a scris că are venituri nete de 2.200 de RON și rata la bancă de 1.860, crescută de la undeva 500 de RON. De ce nu începe banca, sau oricare dintre bănci, iată, atât de vătămate în imagine de ceea ce a spus Constantinescu, de ce nu încep să vadă - nu cumva și ei au vătămat viețile multor consumatori? Între imagine și viață hai să calibrăm puțin".

Horia Constantinescu a adăugat că băncile ar trebui să-și asume recalibrarea ratelor pentru a evita creditele neperformante.

Trebuie să o recalibreze. Trebuie să înțeleagă că trebuie să poarte discuții cu consumatorii legate de riscuri, pentru că altfel ratele de la aceștia vor deveni acele credite neperformante despre care băncile spun că nici nu prea au auzit despre ele... Noi am auzit că unele dintre ele ar vinde societăților de recuperări creanțe. Dar e la nivel de zvon. Noi mai mergem în piață, în control, și mai auzim lucruri", a mai transmis sursa citată.

Horia Constantinescu a precizat, totuși, că ratele trebuie plătite în continuare, însă le-a spus consumatorilor că ANPC va continua verificările în bănci.

Trebuie să ajungă la bancă și indiferent de ce le spun, de tipul: „nu ne interesează” sau de tipul: „vom contesta procesul” să se gândească că ceea ce s-a constatat va avea cu siguranță consecințe. Noi analizăm acum cele 200 de informări primite pe adresa de mail pe care noi am pus-o la dispoziția consumatorilor despre situațiile de care tot vorbim.", a spus Constantinescu.

19 bănci au fost amendate de ANPC

Săptămâna trecută, ANPC a verificat opt operatori economici financiari bancari din România și a aplicat amenzi în valoare de 400.000 lei.

În cadrul activității sale de supraveghere a pieței, ANPC a continuat seria de verificări a modului în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valuta, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

S-au încheiat verificările la alți 8 operatorii economici financiari bancari care activează pe teritoriul României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare săvârșite de aceștia cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principalde rambursat și 75% dobândă.”, explicau specialiștii ANPC.

Conform sursei citate, prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plateau, de fapt, preponderent dobândă.

Aceasta a fost a doua rundă de verificări ale Autorității, după ce, în aprilie, alte 11 bănci au fost amendate pentru că „își trag” mai întâi dobânzile și abia apoi banii împrumutați.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite