BCR: Clienții pot alege oricând să aibă rate egale sau descrescătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Clienții BCR pot alege oricând să aibă rate egale sau descrescătoare, a informat vineri banca, în contextul scandalului iscat de amenzile date de ANPC băncilor pentru că ar calcula incorect ratele.

Banca Comercială Română
Banca Comercială Română, sediul central

Clienții BCR pot alege în orice moment să meargă pe rate egale sau descrescătoare, cu analiza riguroasă a capacității de rambursare. În plus, clienții BCR pot opta oricând, fără nicio constrângere, să ramburseze anticipat parțial sau total creditele, ceea ce reduce, evident, valoarea dobânzilor viitoare.

BCR rămâne consecventă principiilor sale care i-au definit activitatea în ultimii ani: respectarea legii, educația financiară și creditarea responsabilă”, a informat vineri banca.

În informare, BCR spune că a fost prima instituție bancară din România care, în 2015, a făcut public un ghid al creditării responsabile împreună cu Asociația Utilizatorilor Români de Servicii Financiare, iar banca a dezvoltat, în ultimii șapte ani, cel mai mare program de educație financiară – Școala de Bani, prin care au trecut peste 600.000 de români.

„Clienții care doresc să aibă aceleași cheltuieli lunare în legătură cu creditul pot alege rate lunare fixe, formate din dobânda calculată la soldul din luna respectivă, iar, prin diferență, o parte din soldul creditului, cu diminuarea progresivă a acestuia. Rambursarea prin rate descrescătoare este potrivită clienților care își doresc să achite lunar mai mult din soldul creditului, suportând o rată mai mare în primii ani ai creditului – în medie cu 20-30% față de modelul cu rate fixe.

BCR respectă cu strictețe prevederile legale care stabilesc modalitatea de contractare și rambursare a unui credit bancar, conform OUG 50/2010 si OUG 52/2016. Prin urmare, banca va apela la toate mijloacele legale pentru a dovedi corectitudinea aplicării dispozițiilor prevăzute de lege în cadrul contractelor și practicilor băncii. Modalitățile de calcul al dobânzii din toate contractele BCR sunt cele permise de lege, fiind absolut similare cu practica bancară la nivel european și internațional”, a informat instituția.

Marți, ANPC a amendat 11 bănci cu 550.000 de lei, acuzându-le că „își trag” mai întâi dobânda aferentă creditelor și precizând că le va cere să refacă în totalitate graficele de rambursare.

Băncile amendate sunt: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, BancaTransilvania, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank și BRD Groupe Societe Generale.

ANPC au propus măsura de emitere a unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Aplicând această măsură, susținea atunci ANPC, consumatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător.

Aceste acțiuni au stârnit ample reacții din partea economiștilor și bancherilor, primii argumentând că nu se poate și că acțiunea ANPC este ca și cum cineva ar „aresta Rasdaq”, în timp ce bancherii au spus că ei întotdeauna au respectat legea.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite