ANRE a aprobat decontarea a 6,7 miliarde lei către furnizorii de energie. Câte cereri au fost depuse

0
0

Suma totală verificată de Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) şi transmisă spre decontare în conformitate cu OUG 27/2022 a depăşit 6,7 miliarde lei.

Furnizorii de energie vor primi 6,7 miliarde de lei, Foto: Shutterstock
Furnizorii de energie vor primi 6,7 miliarde de lei, Foto: Shutterstock

Potrivit datelor transmise de reprezentanții Autorității un număr de 83 de companii au depus 729 de solicitări, din care au fost aprobate 192 de cereri pentru clienţii casnici şi 302 pentru cei noncasnici.

Suma trimisă pentru decontare către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), pentru consumatorii casnici, este 2,65 miliarde de lei, iar către Ministerul Energiei, pentru consumatorii noncasnici, de 4,09 miliarde de lei.

Suma totală transmisă spre decontare în baza Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.27/2022 a crescut cu 495.255.412,44 lei faţă de suma din informarea de presă din data de 17.11.2022", precizează ANRE.

ANRE precizează, în context, că a finalizat platforma informatică privind decontarea sumelor aferente schemei de sprijin conform OUG 119/2022 (care modifică Ordonanţa 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023) iar operatorii pot încărca datele şi documentele justificative în vederea verificării acestora cu maximă operativitate.

Săptămâna trecută, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, anunța că Ministerul Energiei şi cel al Muncii nu mai trebuie să primească bani la rectificarea bugetară pentru decontarea plăţilor către furnizori de energiei, întrucât aceste plăţi se fac dintr-un cont special unde se acumulează impozitele plătite de producătorii şi traderii de energie.

,,Furnizorii şi-au primit banii pentru deconturile care au ajuns la plată la Ministerul Energiei şi la cel al Muncii. Prin OUG 119, mecanismul acesta s-a schimbat, adică traderii, producătorii şi alţi jucători de pe piaţa energiei plătesc un impozit care se strânge în Fondul de Tranziţie Energetică, iar din acel cont de disponibil cele două ministere solicită şi trag banii necesari pentru deconturile avizate de ANRE pentru aceste două ministere. Nu mai era necesar ca din bugetul de stat să acorzi credite bugetare către cele două ministere pe această componentă, pentru că ea se autofinanţează", a transmis Adrian Câciu.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite