Ce se întâmplă cu clienții Enel după plecarea companiei din România
0Grupul Enel a anunțat, în cursul acestei săptămâni, că plănuiește să iasă de pe piața din România până la finalul anului 2023. Compania are peste 3 milioane de clienți în țara noastră.
Astfel, autorităţile s-au grăbit să-i asigure pe clienții Enel că nu vor fi afectaţi de decizia companiei de a pleca din România.
„Se schimbă proprietarul, nu dispare compania”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
„Vă dau exemplul CEZ, care se numeşte în continuare CEZ, deşi proprietarul nu mai este compania din Cehia, ci un fond de investiţii australian localizat la Londra. Dar clienţii au contract cu compania CEZ şi primesc serviciile CEZ. Nu există niciun motiv pentru care vânzarea ar afecta clienţii. Ieşirea unei companii nu este o tragedie în sine, companiile vin şi ies. Repet, la CEZ, schimbarea mi s-a părut că a decurs bine, nu am văzut nicio schimbare în piaţă. Nu văd de ce ieşirea Enel ar trebui privită altfel decât ieşirea CEZ", a completat Chiriţoiu.
În acest caz, cumpărătorul activelor Enel ar trebui să contiune să furnizeze energie clienților Enel.
Este similar cazul furnizorului CEZ, care anul trecut și-a vândut operațiunile din România către fondul australian Macquarie Infrastructure and Real Assets.
Totuși, cumpărătorul nu este obligat neapărat preia clienții sau toți clienții și poate alege pe care îi păstrează.
Însă, chiar dacă activele Enel nu sunt cumpărate sau dacă cumpărătorul renunță la unii clienți, aceștia vor fi preluați de un furnizor de ultimă instanță (FUI). FUI este desemnat lunar de către Autoritatea din Energie (ANRE) dintre marile companii de pe piață, conform legislației actuale.
La rândul lor, reprezentanţii ANRE spun că nu va fi întreruptă continuitatea în alimentarea cu energie electrică şi gaz, potrivit legislaţiei actuale.
„În situaţia în care orice operator economic cu activitate în sectorul de furnizare a energiei electrice/gazelor naturale se retrage din piaţa din România, clienţii finali de energie electrică/gaze naturale vor avea asigurată, în mod neîntrerupt, continuitatea furnizării cu energie electrică/gaze naturale, după caz", precizează ANRE.
Potrivit datelor Hotnews.ro, la o zi de la anunțul despre plecarea din Romania, reprezentanții Enel transmit că activitățile operaționale vor continua, iar clienții finali nu vor fi afectați.
„Toate activitățile operaționale ale Enel în România se desfășoară și vor continua să se desfășoare în mod normal, fără a afecta clienții finali care vor beneficia în continuare de toate serviciile și produsele cu care sunt obișnuiți”, se arată într-o declarație a reprezentanților ENEL România.
Enel în România
Enel, companie energetică multinaţională şi un lider integrat pe pieţele globale de electricitate, gaze naturale şi energii din surse regenerabile, activează în peste 30 de ţări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW.
În România, compania este unul dintre cei mai mari investitori privaţi în domeniul energetic, cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, precum şi al producţiei de energie electrică din surse regenerabile, din anul 2005. Companiile E-Distribuţie operează reţele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării (Muntenia Sud - inclusiv Bucureşti, Banat şi Dobrogea) şi acoperă o treime din piaţa locală de distribuţie.