ANALIZĂ Certinvest: Ce efecte are ieftinirea petrolului asupra cursului valutar, economiei, acţiunilor şi preţurilor celorlalte mărfuri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la nivelurile maximale înregistrate în iunie 2014, preţul petrolului a pierdut aproape 50%, un procent semnificativ pentru istoricul afişat de acest tip de marfă. Această scădere abruptă a preţului barilului de petrol poate influenţa evoluţia viitoare a diferitelor clase de active la nivel global, potrivit unei analize tip opinie, transmisă de Florin Hănţilă, manager de portofoliu la compania de brokeraj Certinvest.

Redăm, în continuare, opinia brokerului:

Economia: Cu o oarecare inerţie (în general 1-2 trimestre), un preţ mai mic al petrolului duce la o inflaţie scăzută, ceea ce în principiu ar trebui să determine băncile să continue politicile monetare laxe pentru a combate o eventuală deflaţie.
Pe de altă parte, fenomenul este mai complex, pentru că pe termen lung, un petrol în scădere ar duce la o potenţială creştere economică, lăsând loc băncilor centrale să mai ridice dobanzile-cheie.
Evident, punctual, una dintre cele mai afectate economii ar fi cea a Rusiei, unde am asista probabil la o criză a contului curent, o depreciere a monedei naţionale şi sincope de finanţare externă.

Materiile prime: Preţurile aferente produselor derivate din petrol vor scădea, legătura fiind direct proportională.
Cărbunele ar putea chiar creşte ca preţ, pe fondul unui consum în creştere, ca resursă alternativă.
Produsele de agricultură ar fi negativ afectate din cauza costurilor aferente utilajelor implicate.
În ceea ce priveşte aurul, legătura dintre acesta şi petrol are loc, în general, prin canalul dezinflaţionist, astfel că un petrol mai ieftin ar genera o inflaţie mai mică, deci şi un interes mai redus din partea investitorilor de a se acoperi de un eventual risc inflaţionist.
Aluminiul va profita de această evoluţie, 40% din costul acestuia fiind cheltuieli de energie (prin procesul de hidroliză).

Cursul de schimb: Dolarul ar putea creşte ca urmare a achiziţiei de acţiuni din sectoarele ciclice, precum şi de cumpărări de titluri ale US de către bănci ale zonelor în curs de dezvoltare, în scopul de a-şi menţine competitivitatea.
Pe de altă parte, un exemplu de perdant ar putea fi Norvegia, o ţară puternic dependentă de producţia de petrol (cel mai mare producator din lume, excluzând Orientul Mijlociu).

Pieţele de acţiuni: Sectorul de petrol şi gaze este deja foarte afectat de această evoluţie, deci momentul se poate dovedi oportun pentru eventuale achiziţii în această zonă.
Companiile de aici oferă randamente ridicate ale dividendelor, balanţe solide, precum şi multiplii atractivi, dat fiind preţurile coborâte. Cu toate acestea, există pericolul unei deteriorări a cifrelor bilanţiere (în special o îndatorare suplimentară) rezultată din erodarea cash-flow-ului după cheltuielile aferente investiţiilor şi dividendelor.

Sectorul de produse chimice: Un alt sector care ar beneficia masiv de un cost mai scăzut al petrolului este cel de produse chimice, care de asemenea utilizează multă energie în procesul de producţie.
În cele din urmă, impactul relevant va surveni din partea unei evoluţii economice pozitive generată de contextul unui preţ redus al petrolului.
Pe termen scurt, efectul va fi al unor marje în creştere pentru companiile din acest sector, însă în timp preţurile produselor finite ar putea scădea, ducând din contra la profituri în corecţie.

În concluzie, climatul actual de preţuri joase ale hidrocarburilor ar impacta în mod divers evoluţia diferitelor clase de active la nivel global, însă şi a economiilor mai mult sau mai puţin dependente de această materie primă.


Certinvest a luat fiinţă în anul 1994 şi are în prezent în administrare active de aproximativ 52 de milioane de euro, distribuite în 15 fonduri de investiţii, şi peste 200 de portofolii individuale administrate.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite