Nava „Santa Maria” a lui Cristofor Columb, descoperită în largul statului Haiti

Nava „Santa Maria” a lui Cristofor Columb, descoperită în largul statului Haiti

Model al navei „Santa Maria”, expus în fortăreaţa Castillo de San Cristóbal din San Juan, Puerto Rico FOTO wikimedia.org

Rămăşiţele navei „Santa Maria”, cea mai mare din cele trei ambarcaţiuni cu care navigatorul italo-spaniol Cristofor Columb a pornit în căutarea „Lumii Noi”, au fost descoperite în largul statului Haiti, în America Centrală.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Toate datele georgrafice, cele topografice marine şi arheologice arată că epava descoperită este Santa Maria a lui Columb”, a declarat coordonatorul expediţiei, Barry Clifford, unul dintre cei mai apreciaţi arheologi americani.
 
„Guvernul din Haiti ne-a fost de mare ajutor. Vom continua colaborarea şi pe parcursul excavării arheologice”, a adăugat Clifford, citat de „The Independent”.
 
Până în prezent, Barry Clifford şi echipa sa au efectuat cercetări ne-invazive ale sitului. O prima expediţie a permis fotografierea epavei, dar echipa nu a reuşit să identifice nava. O nouă serie de scufundări a confirmat că poate fi vorba despre „Santa Maria”. Amprenta lăsată pe fundul mării de navă şi de tunuri indică o navă de dimensiuni similare (aproximativ 30 de metri lungime).
 
Găsirea navei „Santa Maria” a fost posibilă datorită descoperirilor din 2003 ale unor arheologi care indicau, orientativ, posibilul loc în care Columb şi-a construit fortul. Clifford a analizat, ulterior, jurnalul lui Cristofor Columb şi a tras concluzia că, într-adevăr, acolo ar trebui să fie şi epava navei „Santa Maria”.

„Santa Maria” a fost construită în Spania. În anul 1492, exploratorul a închiriat această corabie şi a pornit să caute un nou drum spre Asia, descoperind astfel continentul american (1492). După 37 de zile, corabia lui s-a lovit de un recif în nordul statului Haiti şi a fost abandonată.


Cristofor Columb, în viziunea pictorului Sebastiano del Piombo FOTO wikimedia.org

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările