stiri despre insomnie

Efervescenţa cu care apar şi, inevitabil, dispar partide politice este, fără îndoială, un semn de sănătate a democraţiei româneşti. Faptul că există oameni care pun bazele unor noi mişcări politice şi alţi oameni care îi urmează, punându-şi speranţele în aceste noi construcţii, denotă că partea activă a societăţii, din punct de vedere politic, nu este blazată sau indiferentă.

acum 11 ore · comentarii (7)

Camera Reprezentanţilor a Congresului American a adoptat legea privind politicile americane împotriva încălcării drepturilor omului pentru uiguri, o minoritate musulmană din nord-Est-ul Chinei, în care condamna discriminarea etnică şi mai ales răpirea şi trimiterea în lagăre de culturalizare şi reeducare ale Chinei comuniste cu încălcarea dramatică a drepturilor omului şi crearea unui adevărat genocid cultural la adresa uigurilor.

acum 14 ore · comentarii (12)

În România o minoritate feudală a instaurat un regim politic clientelar care foloseşte statul exclusiv pentru propria bunăstare. Nu se fac autostrăzi, nu se construiesc creşe, nu se repară spitale, dar se plătesc pensii speciale de miliarde de euro către cei care păstrează statul român în evul mediu.

acum 2 ore · comentarii (4)

Ce e populismul? Puţini români ştiu că un compatriot, mentorul meu, profesorul Ghiţă Ionescu de la London School/Manchester, a fost printre primii europeni care s-au ocupat de definiţia fenomenului. Cam tot atâţia ştiu că Revista română de ştiinţe politice (Polsci), acreditată de mine la ISI acum vreo cinsprezece ani, a făcut deja un număr întreg dedicat chiar înainte să explodeze fenomenul.

Nu cred că voi putea elogia îndeajuns excepţionala muncă depusă de Stejărel Olaru în vederea pregătirii  pentru publicarea în condiţii optime a „Jurnalului „fostului lider ţărănist Ion Raţiu. Publicare ce, iată, a ajuns la al treilea volum care acoperă intervalul dintre anii 1963-1968.

acum 18 ore · comentarii (1)

Seara, în cartierul Umm Uthaina, unde locuiam în Amman, în perioada aceasta a anului începeau să se aprindă decoraţiile electrice de Crăciun. Erau doar câteva ferestre la care puteai vedea ghirlandele de becuri. Se mai adăugau alte câteva unde, după pâlpâitul difuz şi colorat al luminilor şi umbrelor, puteai bănui că în interior există un brad decorat de sărbători.

Ultima perioadă a tot fost marcată de mai multe atacuri faţă de angajaţii de la stat. În spaţiul public circulă tot felul de informaţii care transmit o anumită ostilitate faţă de bugetari şi ar trebui să facem tot ce-i posibil să nu “plecăm pe fentă”. Cred, totuşi, că ar trebui făcută puţină lumină şi ar trebui să fim puţin atenţi la datele EUROSTAT (organismul Comisiei Europene care se ocupă cu statistica).

La UB urmează turul final al alegerilor pentru postul de Rector. Au rămas doi candidaţi: Laurenţiu Vlad şi Marian Preda. Din păcate, primul este supus unei campanii negative ongoing pe Facebook. De ce scriu despre? Pentru că încă sper că a rămas un dram de etică în universităţile din România. Ca doctor în Ştiinţe Politice (SNPSA, nu UB) , ca om care ţine la etică şi care a cercetat îndelung relaţiile de putere, sunt dezamăgită de ce se întâmplă.