Generația insomniacilor. Somnul insuficient are un impact îngrijorător asupra sănătății emoționale a adolescenților
080% dintre adolescenții americani nu dorm suficient, arată un nou raport șocant. Mulți dintre ei au raportat o depresie severă, potrivit Daily Mail Online. Specialiștii avertizează că somnul slab poate duce la o sănătate mintală precară, dar precizează că și inversul este adevărat.
Problemele raportate pot fi considerate însă valabile pentru adolescenți în general, nefiind neapărat particulare tinerilor din SUA (n.red), specialiștii avertizând că ar trebui să doarmă între opt și zece ore de somn în fiecare noapte.
Câți dintre ei numără însă atâtea ore de somn? Puțini! În SUA, 80% nu reușesc, arată raportul amintit.
Specialiștii spun că există o legătură indisolubilă între sănătatea mintală și o bună igienă a somnului, fiecare influențând-o pe cealaltă.
Un somn prost duce, de obicei, la simptome depresive, iar depresia contribuie adesea la un somn prost.
Mai mult de o treime dintre adolescenții chestionați au declarat că s-au simțit deprimați și aproape trei sferturi dintre ei au spus că un somn prost le-a înrăutățit sănătatea mintală. În același timp, marea majoritate a adolescenților care au dormit bine au raportat simptome de depresie minime sau deloc.
Fundația Națională a Somnului din SUA a apelat la o varietate de chestionare și indici pentru a evalua comportamentele de somn ale adolescenților și sănătatea lor mintală, inclusiv Indicele de sănătate a somnului (SHI), care produce scoruri de la 0 la 100 pe baza calității somnului, a duratei somnului și a tulburărilor de somn.
Impact asupra sănătății emoționale și a calității generale a vieții
2024 este primul an în care Indicele de sănătate a somnului a fost folosit la adolescenți.
„Este profund îngrijorător faptul că o parte atât de semnificativă a adolescenților nu au parte de somnul de care au nevoie, ceea ce, fără îndoială, are un impact asupra performanțelor lor academice, a sănătății emoționale și a calității generale a vieții', a declarat pentru Fox, Dr. Zaid Fadul, director medical la furnizorul online de servicii de sănătate mintală Better U.
Potrivit sondajului, 73% dintre adolescenți au declarat că bunăstarea lor emoțională a fost afectată negativ atunci când au dormit mai puțin decât de obicei (15% care au raportat un impact foarte negativ și 58% care au raportat un impact negativ).
Doar 27 % au spus că nu a existat niciun impact negativ asupra bunăstării lor emoționale atunci când au dormit mai puțin decât de obicei.
„Pe măsură ce sănătatea somnului a crescut, nivelurile simptomelor depresive au scăzut"
Autorii raportului spun că SHI este strâns asociat cu simptomele depresive în sensul că, „pe măsură ce sănătatea somnului a crescut, nivelurile simptomelor depresive au scăzut".
În cadrul studiului a fost măsurat, de asemenea, gradul de satisfacție al adolescenților cu privire la cantitatea de somn pe care o au și legătura dintre aceasta și simptomele depresive.
Un sfert dintre ei s-au declarat oarecum sau foarte nemulțumiți de durata și calitatea somnului.
În cazul lor, riscul să raporteze simptome depresive moderate până la severe a fost de peste cinci ori mai mare decât la adolescenții mulțumiți de somnul lor.
Somnul slab poate duce la o sănătate mintală precară, dar și inversul este adevărat
Un raport al Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din Statele Unite a constatat că, în 2021, ultimul an pentru care există date complete, 10,2% dintre elevii de liceu au declarat că au încercat să își ia viața în ultimul an, în creștere față de anul 2019, când procentul a fost de aproximativ 8%.
30% dintre liceeni au declarat că au avut o sănătate mintală precară „în cea mai mare parte a timpului”, potrivit aceluiași raport.
În cazul fetelor, procentul a fost chiar mai mare - 40%.
Criza de sănătate mintală este parțial determinată și de expunerea aproape constantă la social media, pe lângă efectele persistente ale restricțiilor din timpul pandemiei de Covid, care i-au forțat pe tineri să rămână în casă, izolați de cercurile lor sociale, potrivit Daily Mail Online.