Obiceiul zilnic care creşte cu aproape 60% riscul de insomnie

0
Publicat:

Un nou studiu dezvăluie că o practică obișnuită, desfășurată de mulți dintre noi zilnic, înainte de culcare, contribuie la creșterea riscului de insomnie în procent de circa 59%.

Ce nu ar trebui să facem înainte de culcare, pentru a evita insomnia. Foto arhivă
Ce nu ar trebui să facem înainte de culcare, pentru a evita insomnia. Foto arhivă

O cercetare a Universității Harvard a arătat că 55% dintre antreprenori şi directorii executivi dorm șase ore pe noapte sau chiar mai puțin. Există nenumărate povești despre fondatori celebri, precum Jack Dorsey, care reușesc să se descurce cu doar patru ore de somn pe noapte.

Studiile recente realizate de o echipă de la Universitatea Johns Hopkins sugerează chiar că lipsa somnului ar putea stimula tendințele antreprenoriale în unele cazuri. Pe de altă parte, însă, acest lucru sugerează că liderii de afaceri se confruntă cu un risc mai mare de insomnie, din cauza stresului asociat cu gestionarea unei afaceri, notează inc.

Lipsa somnului sau calitatea proastă a acestuia este adesea asociată cu cu scăderea abilităţilor cognitive, în sensul că afectează puterea de concentrare, creativitatea şi eficienţa. Unele studii echivalează efectele nesomnului cu cele generate de consumul de alcool.

Noul studiu, efectuat în Norvegia, fost efectuat pe un eşention de 45.000 de persoane, cărora li s-a cerut să ofere informaţii legate de ora de culcare, ora de trezire, calitatea somnului și activitățile desfășurate înainte de somn. Rezultatele au fost surprinzătoare şi au arătat că pentru fiecare oră suplimentară petrecută pe un ecran înainte de culcare, fie că este vorba despre telefon, laptop sau televizor, riscul de insomnie crește cu 59%, iar durata medie de somn scade cu aproximativ 24 de minute.

Cum afectează ecranele somnul nostru? Dacă unii cercetători consideră că citirea de știri sau a postărilor de pe rețelele sociale poate provocastres, conform noului studiului, tipul de activitate pe ecran nu contează atât de mult. Aşadar, nu contează dacă urmărim ce s-a mai întâmplat în lume sau un film de comedie, relaxant, ideea e că putem rămâne captivi într-o activitate ore întregi, pe care le-am putea petrece dormind.

Recomandări pentru un somn mai bun

Cercetătorii norvegieni subliniază că fenomenul creşterii insomniei din cauza ecranelor este, cu siguranță, un factor global.

„Dacă aveți probleme cu somnul și bănuiți că timpul petrecut pe ecran ar putea fi un factor, este recomandat să reduceți utilizarea ecranelor în pat, oprindu-vă din această activitate cu 30-60 de minute înainte de somn” sugerează cercetătoarea Gunnhild Johnsen Hjetland. „Dacă utilizați ecrane, luați în considerare dezactivarea notificărilor pentru a minimiza perturbările în timpul nopții”, a mai recomandat ea. 

Aceasta nu este cea mai inovatoare descoperire științifică a anului, însă soluţia este una la îndemâna tuturor celor care doresc să-şi îmbunătăţească somnul.

Viață sănătoasă

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite