Ce metode putem folosim pentru a adormi rapid: recomandările unui medic american

0
Publicat:
Ultima actualizare:
metode somn bun

Un medic american susţine că lipsa somnului creşte nivelul cortizolului, hormon de stres. Wendy Bennett recomandă câteva metode care pot scădea perioada în care organismul se poate adapta pentru a adormi rapid.

Majoritatea oamenilor subestimează importanţa somnului, însă rezultatele studiilor care au analizat impactul acestuia asupra sănătăţii noastre sunt copeşitoare, spune Wendy Bennett, profesor la Facultatea de Medicină din Maryland, Statele Unite, specializată în prevenirea obezităţii. Specialistul a constatat că lipsa de somn este legată de obezitate, depresie şi boli de inimă.

Evitaţi să folosiţi telefonul cu cel puţin două ore înainte de culcare

Butonarea telefonului este obiceiul pe care îl avem majoritatea dintre noi înainte de culcare, fără a fi conştienţi că lumina albastră (inclusiv de la televizor şi computer) inhibă eliberarea melatoninei şi sporeşte timpul de reacţie şi atenţia, înlăturând somnul. „Evitarea folosirii gadget-urilor poate face o mare diferenţă, deoarece lumina perturbă ritmul circadian“, spune dr. Bennett. Încercaţi să evitaţi luminile puternice (în special a telefonului) timp de două până la trei ore înainte de a merge la culcare.

Faceţi o plimbare de cel puţin 30 de minute înainte de a merge la culcare

„Mersul pe jos este activitatea pe care o recomand cel mai des pacienţilor mei. Când sunteţi obosiţi, este cel mai bun antidot“, spune Bennett. Antrenamentele fac mult bine corpului, echilibrând starea de spirit, reducând riscul bolilor de inima, a unor tipuri de cancer şi gestionând nivelul de zahăr din sânge. Un studiu recent a demonstrat că 30 de minute de mers pe jos sau de jogging, de patru ori pe săptămână, scad la jumătate timpul necesar pentru a adormi.

Baie în lumina soarelui

Lumina soarelui stimulează starea de spirit, reglând secreţia hormonilor care controlează ritmul circadian. „Fiecare celulă din corpul tău răspunde ciclului zi-noapte, aşa că expunerea ochilor şi corpului la lumină este o modalitate bună de a începe ziua“, spune dr. Bennett.

Cinci minute de meditaţie înainte de culcare

Studiile psihologice arată că meditaţia poate ajuta în nopţile în care nu puteţi dormi, demonstrându-se că lipsa somnului creşte nivelul cortizolului, hormon de stres. „Una dintre cele mai mari cauze ale lipsei somnului este anxietatea, aşa că meditaţia va fi utilă“, spune dr. Bennett. Chiar şi doar cinci minute de respiraţie profundă pot scădea ritmul cardiac şi tensiunea arterială, adaugă specialistul.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite